Lazíthatja Brüsszel az áfaszabályokat

A jelenleginél lényegesen nagyobb szabadságot kapnának az európai uniós tagállamok az általános forgalmi adó (áfa/TVA) mértékének megállapításában – a hétvégén kiszivárgott információk értelmében a vonatkozó tervezetet az Európai Bizottság már a héten beterjeszti. 

tva-calcule_b

A javaslat szerint az EU tagországainak a mostaninál sokkal nagyobb beleszólásuk lenne abba, hogy milyen termékek esetében alkalmazhatnak kedvezményes áfakulcsot és mekkorát, aminek nagyon jó fogadtatása lesz más tagállamok mellett Nagy-Britanniában, ahol így megtarthatnák az egyes termékek esetében alkalmazott áfamentességet. A dokumentumban hangsúlyozták, hogy az áfaszabályok „korszerűsítésre szorulnak”.

Az Európai Unióban az áfarendszerre vonatkozó szabályok egységesítése utáni fő szabály szerint három kulcs megengedett. Egy normál kulcs lehet (ez alapján adózik a termékek és szolgáltatások nagyobbik része), amelynek legalább 15 százalékosnak kell lennie. Emellett két kedvezményes kulcsot tarthatnak fenn a tagállamok, ám ezeknek minimum 5 százalékosnak kell lenniük. Ez alól azonban vannak kivételek: Írország és Nagy-Britannia például kizárólag azzal a feltétellel volt hajlandó elfogadni az egységes szabályozást, ha bizonyos termékeknél eltérhetnek az előírásoktól.

Az EU-n belüli kereskedelem során gyakori áfacsalások viszszaszorítása érdekében a bizottság várhatóan arra is javaslatot fog tenni, hogy az uniós társállamokba eladott termékek esetében a célország nevében még abban a tagállamban beszedjék az adót, ahol a termék készült. A brüsszeli bizottság előzetes számításai szerint ezen intézkedés nyomán akár 80 százalékkal is mérsékelni lehetne a csalások okozta évi mintegy 50 milliárd eurós bevételkiesést. A sajtóban megjelent becslések szerint az uniós tagállamok évente közel ezer milliárd euró bevételhez jutnak az általános forgalmi adó révén, ami az EU bruttó hazai termékének (GDP) 7 százalékát teszi ki.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »