Lázár visszaszólt Tarsoly Csabának

Nem hagyta szó nélkül Lázár János sem Tarsoly Csaba állításait. A miniszter alapvetően üres vagdalkozásról beszélt. A heti bejelentés sem maradt el: újabb 50 milliárdot szánnak határvédelemre.

Lázár János szerint mindössze „üres vagdalkozás” az, amit Tarsoly Csaba állít, semmi másról nem szól, mint egy súlyos bajban lévő, hosszú ideje börtönben sínylődő ember magyarázkodása. Ráadásul nem lehet komolyan venni egy olyan embernek a szavait, akit ennyire súlyos bűncselekménnyel vádolnak. Elolvasva az interjút az jutott eszébe, hogy a Quaestor csődjéért mindenki felelős, csak Tarsoly Csaba nem.

Lassan már Jézus Krisztus is felelős Orbán Viktor mellett

– fogalmazott annak kapcsán, hogy a Quaestor-vezér interjújában mindenkit próbál az ügybe belerángatni. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi kormányinfón azt is hangsúlyozta, hogy egy „köztörvényes tolvajról” van szó, akinek inkább be kellene vallania, hogy hány tízmilliárdot lopott el.

A miniszter bejelentette azt is, hogy újabb, több mint 50 milliárd forintnyi többletforrást biztosít a kormány a határvédelemre. A pénz részben a jelenlegi rendszer működtetéséhez kell, így például a határmenti infrastruktúra kialakításához, útépítéshez, vagy éppen ideiglenes áramforrások biztosításához. De jut belőle a déli határokon felhúzott kerítésnél szolgálatot teljesítők bérének kifizetésére csakúgy, mint például – a tél közeledtével – védőfelszerelések vásárlására. Lázár János egyetlen konkrétumot említett: 23 ezer védőkabátot fognak a rendőröknek és katonáknak vásárolni.

Újabb milliárdok határvédelemre

A Miniszterelnökséget vezető miniszter felidézte, hogy az először a szerb-magyar határra bejelentett műszaki határzár, vagyis kerítés felépítésének bejelentése óta határvédelemre összesen már 150 milliárd forintot költött Magyarország. Habár a mostani többletforrás csak egy keretösszeg, amiből nem biztos, hogy mindent elköltenek, a miniszter szerint néhány hónapon belül könnyen elérheti a 200 milliárdot a határvédelemre költött összeg.

1000 milliárdnyi új pályázat

Lázár János bejelentette továbbá, hogy az idei év hátralévő részében 1000 milliárd forint értékben ír ki újabb uniós pályázatokat a kormány, ezzel a 2014-2020-as ciklusban december végéig 7800-7900 milliárdos keret válhat elérhetővé. A kancelláriaminiszter tájékoztatása szerint november 21-ig 291 pályázati kihívás jelent meg 6746 milliárd forint értékben, ami a teljes rendelkezésre álló keret 75 százaléka. Eddig 76323 projekt érkezett be 7914 milliárd forint igényével. Szerződéssel 16042 ezer projekt rendelkezik 3194 milliárdos forrásra, és eddig 2450 nyertes pályázót fizettek ki.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »