Lázár: Spéder nagy harcos

Lázár: Spéder nagy harcos

A háttérintézmények megszüntetésének szükségességéről és Spéder Zoltánról is beszélt a Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Háromezer emberrel több dolgozik a minisztériumokban, mint kellene – jelentette ki Lázár János a csütörtöki, aktuális Kormányinfón. A miniszter azzal érvelt, hogy csökkenteni kell a bürokráciát, a járási- és kormányhivataloknak kell felelniük a végrehajtásért, és a minisztériumokban szükséges meghozni a szakpolitikai döntéseket. Lázár szerint a háttérintézmények megszüntetése azért szükséges, hogy a minisztériumokba visszaintegrálják őket, így a létszám és a kiadások is csökkenni fognak: húsz százalékkal kevesebb jut a finanszírozásra. Hogy ez dologi jellegű csökkentés, személyi elbocsátás esetleg bérplafon bevezetése, az később dőlhet el, de ők általában úgy gondolják, hogy túl sok embert tartanak el.

Magyarország a ’80-as évek eleje óta ugyanabban a struktúrában kormányzott, ugyanaz a miniszteriális struktúra működött – indokolta Lázár az átalakítás szükségességét. Ő viszont azt látta a világban, hogy ahol volt gazdasági növekedés, átalakították a kormányzati struktúrát, és a végrehajtást elvágták a szakpolitikai döntésektől. Ma a miniszterelnöknek két kormánya van: az egyik a kormányülésen ül, a másik a végrehajtó hatalomnak a miniszterelnök alá berendelt része. Teljes félreértésnek tartja, hogy az OEP fejét a miniszterelnök nevezze ki: az OEP főigazgatóját az egészségügyi államtitkár kell kijelölje, „ne legyen állam az államban”, jelentette ki.

Barátok jóban-rosszban

Kérdezték Spéder Zoltán ügyéről is Lázárt, aki elmondta: a bankár nagy harcos, harcolni is fog a jövőben. A miniszter elismételte, hogy Spéder a barátja, az marad jóban-rosszban. Múlt hét óta egyszer beszélt az FHB-vezérrel, tette hozzá.

Szóba került a futball Európa-bajnokság is: Lázár örömét fejezte ki, hogy van egy közös nemzeti ügy, aminek együtt örülhet mindenki.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »