Lázár: Nem kivételezhetünk, a döntés végleges

A Miniszterelnökséget vezető miniszter nem szalasztotta el, hogy az újságírók és olvasók elé tárja a legújabb kormányzati álláspontot az illegális bevándorlókkal kapcsolatban. Szó esett az új metrókocsikról, az iskolák államosításáról, és arról, Orbán Viktor félretájékoztatta-e az osztrák és német kancellárt.

Az 52. Kormányinfó nem lett volna teljes a Soros Györgyre vonatkozó kérdések nélkül. A csütörtöki Magyar Idők-cikkre hivatkozva Lázár amellett foglalt állást, hogy a menekülteket közvetetten az amerikai milliárdos segítette. Mint mondta, voltak olyan migránsok, akik tudták, mit kell tenni, ha rendőrökkel vagy katonákkal találkoznak, mert Belgrádban már felkészítették őket. Ehhez szerinte az üzletemberhez köthető civil szervezetek biztosították az anyagi hátteret.

Emellett kijelentette, hogy Magyarország jogi álláspontja, hogy oda küldjék vissza a menekülteket, ahol először beléptek az unió területére. Így hiába regisztrálják őket például a magyar határon és küldik vissza ide, a kormány álláspontja szerint Görögországban a helyük, ahol megvárhatják az uniós döntést. Azt is tudatta, hogy jelenleg a bicskei menekülttábor bezárásán dolgoznak.

Arról is beszélt, hogy nincs szükség a magyar-román határzárra, ám a szerb részen fokozódik a nyomás, egyre leleményesebbek az embercsempészek, így megerősítik a védelmet, egyrészt élőerős, másrészt technikai szempontból.

Lázár határozottan tiltakozott a német Bild azon állításai ellen, miszerint Orbán Viktor „kész helyzetet teremtett” tavaly, mikor nemcsak pár száz menekültet küldtek nyugatra az előzetes megállapodásokkal ellentétben. Lázár azzal védekezett, hogy egy súlyos politikai döntést próbálnak korrigálni, és a magyarokra fogni a hibákat.

Hamvába holt az önkormányzatok követelése

Lázár szerint „késhegyre menő vitákat” folytattak, mi legyen az oktatással. Úgy látják, nemcsak a tartalmi színvonal emelése, hanem a fenntartás-működtetés is állami feladat. Hiába működtek jól az intézmények bizonyos helyeken – és itt szóba került a XII. kerület Pokorni Zoltán tiltakozása kapcsán –, ha az ország egészére nem ez volt jellemző. Akárcsak Palkovics László oktatási államtitkár, Lázár is az adósságfelhalmozást hangoztatta. – Nem kivételezhetünk, a döntés végleges – közölte.

A forráselvonást azzal indokolta, hogy ha ezentúl nem az önkormányzatok működtetik az iskolákat, akkor nem is jár érte nekik pénz.

Előkerült a metró

A tejtermelők petíciója kapcsán múlt héten arról volt szó, hogy hétfőn tárgyalják az ügyet. Lázár most olyan általános megállapításokat tett, hogy a tejáfa csökkentése a nyugdíjasok és a kiskeresetűek javát szolgálja, de figyelembe kell venni a termelők szempontjait is.

A hármas metrót pótló buszok kérdésében nem kívánt részletesen nyilatkozni. Mint mondta, esélyt kell adni a magyar buszgyártásnak. Elvileg a pénteki kormányülésen döntenének a nemzeti buszgyártási stratégiáról, ahová Tarlós Istvánt is várták, azonban időközben kiderült, hogy a budapesti főpolgármester Isztambulban tartózkodik. Lázár szerint nem baj, megvárják a döntéssel. Mint csütörtökön kiderült, a városvezetés továbbra is a lengyel buszok vásárlását javasolja.

A Nol.hu csütörtöki hírére reagálva, miszerint felújítottak helyett új metrókocsik érkeztek, azt felelte: a tender kiírójának mérlegelnie kell, hogy belefér-e a tenderkiírásba, ha esetleg a felújított helyett új kocsikat kap a főváros. Szintén hárított a kéményellenőrzés ügyében, mondván, ez a Belügyminisztérium és a katasztrófavédelem hatásköre.

Eb: nem tudnak terrorfenyegetésről

A cafetéria is szóba került: a magánszektorban marad a 450 ezer forintos plafon, két formában: 100 ezer forint készpénzben és 350 forint értékben adható Szép-kártya. A közszektorban ez 200 forintban limitált: 100 ezer forint készpénzben és 100 ezer forint Szép-kártyában.

Paks II kapcsán tudatta: az elvi döntések júliusban várhatók, határozati formában szeptemberben készülnek el.

Azzal kapcsolatban, hogy van-e terrorfenyegetettség a foci Európa-bajnokság miatt, Lázár kijelentette: nem tájékoztatták őket a nemzetközi biztonsági szolgálatok. Mint mondta, Pintér Sándor a nemzetbiztonsági bizottság ülésén jelezte, hogy nincs konkrét terrorfenyegetettség az általános kockázaton kívül.

A miniszter hangsúlyozta: a kormány hétfőn foglalkozott a földérverésekből származó bevételek sorsával is, és kiemelt társadalompolitikai célnak tekinti ipari parkok építését, az ehhez szükséges forrásokról pénteki ülésén dönt a kormány. Ugyancsak pénteken véglegesítik a megvalósítandó útépítések listáját, több száz kilométer új út épül több ezer milliárd forintból az ország infrastruktúrája javítása céljából, ami hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez.

Arra is kitért, hogy eddig 36 700-an érdeklődtek a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) iránt, és a bankok 16 milliárd forint támogatást ítéltek meg az igénylőknek. Kifejtette: az érdeklődök közül 14 ezren új házat vagy lakást építenének, mások felújításra vennék igénybe a támogatást. Eddig nyolcezer 300 négyzetméternél kisebb új ház építési engedélyére érkezett kérelem, ez a szám az összes tavalyi engedély számát meghaladja – mondta. Hozzátette: így a gyermeket vállaló családok támogatása hozzájárul a gazdasági növekedéshez is.

Lázár arról is beszélt, hogy a kormány hétfői ülésén áttekintette a kisajátítási rendszer helyzetét is, a Belügyminisztérium szerint 605 munkanap kell a kisajátítási eljárás lefolytatáshoz. A cél az eljárás felgyorsítása – mutatott rá.

Közölte: a pénteki kormányülésen összegzik a Parlament előtt folyamatban lévő ügyek sorsát, áttekintik az egészségügy helyzetét, az egészségügyi szakdolgozók és orvosok bérhelyzetét, a budapesti egészségügyi ellátás kérdését, a háziorvosok helyzetét, valamint a népegészségügyi programokat. Kérdésre arról is beszámolt, hogy a kormány önálló életpályamodell lehetőségét kínálja fel a mentősöknek, s kész többletforrást biztosítani ahhoz, hogy az egészségügyi ágazatban dolgozóknál nagyobb mértékű béremelés illesse meg őket.

Ugyancsak a pénteki kormányülésen foglalkoznak a teljes gyermekétkeztetési programmal, szó lesz továbbá a közigazgatás korszerűsítéséről. Emellett döntenek az őszi törvényalkotási csomagról is – sorolta. Megvitatnak több fővárosi kérdést is, például a pályaudvarok sorsát, az elővárosi közlekedés átvételét és nagy közlekedési beruházásokat, de ezeknél is megvárják a főpolgármestert a döntéssel.

Azt is közölte: a kormány és az Európai Bizottság lezárta az aszfaltügyet. A bizottság 120-140 milliós bírságot szánt az országnak, de hosszú egyeztetéseket követően 48 milliárd forintos korrekcióval „ússzuk meg” az ügyet, és 450 milliárd forint uniós támogatás is felszabadul, tehát „sikerült egy jó egyezséget kötnünk” a bizottsággal – vélekedett.

A földárverések utolsó, harmadik köre zajlik most, rendezett és jogszerű körülmények között, július 31-ig kerülhet még kiírásra még állami földterület – közölte. Hozzátette: az első két körben 180 ezer hektár állami földterület került tízezer gazdálkodóhoz, 240 milliárd forint bevételre számíthat ebből az állam.

Mivel Pest megye szinte semmilyen forrást nem kap az Európai Bizottságtól fejlesztésekre, a kormány hétfői ülésén úgy döntött, hogy 2021-ig 80 milliárd forint saját forrást biztosít a megyének.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »