Lázár: Nem a szír befektető mellett állunk

Lázár: Nem a szír befektető mellett állunk

Megrendeléssel segítené meg a kormány a nehéz helyzetbe került Zsolnay manufaktúrát. Lázár János azt mondta: az ügyben nem a többségi tulajdonos szír befektető, hanem a pécsi önkormányzat mellett állnak. A gyárban kedden mondott fel az összes dolgozó, a munkatársakat az önkormányzat által alapított új cég vette át.

„Egyelőre most vihar előtti csönd van. Azt várjuk vagy azt nézzük egyelőre, hogy a Zsolnay manufaktúra miként reagál a dologra. Én úgy gondolom, hogy pillanatnyilag egy felszámolás előtti állapot van, hogy ebből mikor lesz konkrét felszámolás, azt nyilván nem tudom megmondani” – jelentette ki Pécs polgármestere, Páva Zsolt.

A Porcelánmanufaktúra Zrt.-t a Magyar Fejlesztési Bank hitelezte, de a kölcsön tavaly lejárt. Az MFB idén májusig várt a hitelszerződés felmondásával. A Porcelánmanufaktúra továbbra sem törleszt, helyette perel.

„A kormánynak az a célja, hogy a Zsolnay számára lehetőséget teremtsen az állami közberuházások kapcsán itt az iparművészeti az egyik, de van egy másik, mert ha jók az emlékeim, a volt Pénzügyminisztériumnak is van ilyen része a budai várban, és szeretném aláhúzni, hogy a kormány Pécs városának törekvéseit támogatja” – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az Iparművészeti Múzeumot, amelynek tetejét Zsolnay-cserepek borítják, 25 milliárdból újítják fel. A Zsolnay iránt egyébként érdeklődik egy kormányközeli építőipari cég.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »