Lázár más szerelmi és számmisztikai ügyeivel nem foglalkozik

Lázár más szerelmi és számmisztikai ügyeivel nem foglalkozik

Kelet felé fordulna a jegybankelnök. Matolcsy György egy kecskeméti közgazdász-vándorkonferencián azt mondta: a magyar gazdaság a duplájára nőhet, ha a Selyemút felé nyit. Matolcsy György politikai indíttatásúnak tartja az MNB-t és annak alapítványait ért támadásokat, egyúttal közleményben jelezte, hogy az intézménynek nincs köze semmilyen buddhista tanhoz.

Buddha születésének, megvilágosodásának időpontja, a Darna tanítása, a többi közt ezeket a napokat nevezik tízmilliószoros napoknak a buddhista tibeti kultúrában. „Azok a hatások, amiket a tetteinkkel, a gondolatainkkal, a szavainkkal kifejtünk, azok sokkal erőteljesebben működnek a világban. Akár a hatás – nyilván ez egy költői túlzás –, de ilyen tízmilliószoros hatással működhetnek ezek a tettek” – magyarázta Hargitai Gábor amogha vadzsra, a Buddhista Misszió rendtagja.

A populista felfogás szerint ezek a napok rendkívüli teremtőerővel hatnak vissza. A Népszabadság szerint a jegybank sem hagyta figyelmen kívül ezeket a napokat. A portál gyűjtése szerint a pénzintézet ehhez kötött időpontban indította el a közgondolkodási programot, kezdte meg működését a szanálási alap, és ekkor mutatták be a jegybank új könyvsorozatát is. Az MNB közleményben cáfolta az állítást arra hivatkozva, hogy szinte nap mint nap tesznek közzé közleményt vagy szakmai publikációt.

A buddhista tanok Matolcsy György barátnőjétől sem állnak távol. Vajda Zita saját elmondása szerint többször is járt Indiában és Japánban. Az egyik jegybanki alapítvány pedig India-kutatóként is alkalmazza. A Pallas Athéné Geopolitikai Alapítvány a Hír TV megkeresésére elárulta, hogy Vajda Zitát szakmai felkészültsége miatt választották, és azt is, hogy a jegybankelnök barátnője havi 1,2 millió forintot keres.

„Szerelmi és számmisztikai ügyekkel nem foglalkozom. Csak a sajátommal” – közölte Lázár János csütörtöki sajtótájékoztatóján. A kancelláriaminiszter szerint nem lesz ragadós az ezotéria a minisztériumokban:

„– Nem ismerek más kormánytagot, a miniszterelnök egyáltalán nem babonás, babonás kormánytagot sem ismerek. Ezoterikus hatás nincs a kormánnyal…
– A Népszabadság írása szerint a Magyar Nemzeti Bank több fontos bejelentést is tízmilliószoros napra…
– Azt se tudom, miről van szó, nem ismerem ezeket a keleti kultúrákat, sajnos egyszerű hódmezővásárhelyi emberként vagyok összerakva, nincsenek ilyen keleti kulturális élményeim, tehát nem tudok a kérdésére…

– De az nem probléma, ha az ezotéria begyűrűzik egy jegybankba?
– Kisasszony, nem tudok a kérdésére válaszolni” – fogalmazott a kancelláriaminiszter.

Politikai célokat szolgáltak a jegybankot és alapítványait ért támadások – ezt már az 54. Közgazdász-vándorgyűlésen mondta a jegybankelnök. „Gyermekbetegség ütötte fel a fejét vagy volt érzékelhető, és a támadások segítettek ennek meghaladásában, a javításban, ez a belső, fiskális, tehát a pénzügyi fegyelem, a költségvetés feszessége. Nagyon sokfajta dologgal foglalkoztak az alapítványok, valójában azokkal kell foglalkozni, azokkal a kérdésekkel, amelyek az alapító okiratban lefektetésre kerültek, és ahhoz kell rendelni minden költséget. Ezzel is kapcsolatos, és ezen a területen is nagyon jelentős előrehaladás történt, és az év végéig azt gondolom, hogy teljes körűen kialakul az új működés” – jelentette ki Matolcsy György MNB-elnök. A jegybank elnöke arról beszélt, hogy a teljesen átlátható gazdasági működéshez szükséges szabályozást év végéig minden alapítvány elfogadja.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »