Lázár: Jól jártunk a letelepedési kötvényekkel

Lázár: Jól jártunk a letelepedési kötvényekkel

Komoly eredménynek tekinti a Miniszterelnökséget vezető miniszter a bértárgyalás eredményeit, emellett elmondta, hogy milliárdokat spórolt a kormány a forint alapú letelepedési kötvényekkel.

Lázár János a 71. kormányinfón közölte: komoly eredmény az, hogy a Fidesz-KDNP, egy jobboldali kormány létre tudta hozni a bértárgyalások eredményét. A megállapodás azért jöhetett létre, mert míg Európa gazdasága hanyatlik, addig Magyarország gazdasága erősödött. E megállapodás béremelést és adócsökkentést jelent, ez a kettő pedig együtt összesen 40%-os béremelést eredményezhet a következő hat évben – tette hozzá.

A miniszter beszélt arról is, hogy Magyarország kitart álláspontja mellett, miszerint az Európai Bizottság által támogatott kötelező betelepítési kvótát el kell utasítani, helyette pedig ott a szlovák javaslat – ebben azonban még vannak nyitott kérdések.

„A bevándorlást meg kell állítani, nem megszervezni kell” – mondta Lázár János, hozzátéve: a határokat és a schengeni határokat meg kell védeni, a szolidaritást pedig minden tagállam a lehetőségeihez mérten kell, hogy biztosítsa. Ismertette: eddig körülbelül 150 milliárd forinttal támogatta a kormány a határvédelmet, de újabb 53 milliárdot kellett biztosítania a költségvetésből.

Lázár János beszélt arról is, hogy a bürokráciacsökkentés és a háttérintézmények átszervezése miatt jövő év elejétől a mezőgazdaság irányításának egy része is a kormányhoz kerül majd.

A letelepedési kötvények ügyével kapcsolatban a miniszter azt mondta: megérte a magyar államnak a letelepedési kötvényekkel való kereskedelem, ugyanis nagyjából 7-8 milliárd forintot spóroltak ahhoz képest, ha euró alapon árulták volna azokat.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »