Lázár János: megerősítjük a szerb-magyar határt

Lázár János: megerősítjük a szerb-magyar határt

A kiskunhalasi eseményekkel kapcsolatban azt mondta: a kormány minden erőszakos cselekménnyel szemben határozottan fel fog lépni.

Ezt mondta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóján, csütörtökön Budapesten.

Az illegális bevándorlás a magyar-szerb határon zajlik, így nem indokolt a román határ műszaki lezárása. Ennél fontosabb, hogy mind élő erőben, mind műszaki szinten megerősítsék a szerb határt, ahol a két ország közötti illegális bevándorlás zajlik. A kormány határozatot hoz a határ közelében lévők érdekében, mely szerint a határtól számított 8 km-es sávban elfogott illegális migránsokat kitoloncolják.

2016. május 30-ig 13 446 főt fogtak el illegális határátlépés miatt. Ez is azt mutatja, hogy fokozódik a nyomás a magyar-szerb határszakaszon. Lázár János szerint az illegális bevándorlók többször erőszakosan lépnek föl. Ennek a folyománya, hogy a kiskunhalasi táborban 300-an határozott követelésekkel léptek föl, kifogásolták zárt őrizetüket és az erőszaktól sem riadtak vissza – tette hozzá. A Miniszterelnökség vezetője arról beszélt, hogy a bevándorlóknak be kell tartaniuk az itteni törvényeket. A kormány minden erőszakos cselekménnyel szemben határozottan fog fellépni.

Az embercsempészek fokozni akarják a migrációs nyomást – mondta a miniszter. Lázár János szerint a kormány nem támogat semmilyen visszatoloncolást. Úgy fogalmazott: nem fogadunk vissza senkit sem, a kabinet mindenkit Görögországba küld majd vissza, és a hazánkból Szerbia felé kitoloncoltaknak is azt ajánljuk, hogy Görögországban regszitráljanak.

A miniszterelnök egyiptomi látogatásáról azt mondta Lázár, hogy a bevándorlás szempontjából is fontos volt a látogatás. Ha nem lesz szilárd a 90 milliós Egyiptom stabilitása, akkor még jobban felerősödhet a migráció, éppen ezért Magyarország abban érdekelt, hogy stabil viszonyok legyenek az észak-afrikai országban – mondta Lázár János.

Nyolcvanmilliárd forintot kap Pest megye fejlesztésekre

Mivel Pest megye szinte semmilyen forrást nem kap az Európai Bizottságtól fejlesztésekre, a kormány hétfői ülésén úgy döntött, hogy 2021-ig 80 milliárd forint saját forrást biztosít a megyének – mondta Lázár János.

A miniszter hangsúlyozta: a kormány hétfőn foglalkozott a földérverésekből származó bevételek sorsával is, és kiemelt társadalompolitikai célnak tekinti ipari parkok építését, az ehhez szükséges forrásokról pénteki ülésén dönt a kormány.

Csok – már 16 milliárd forint támogatást ítéltek meg a bankok

Eddig 36 700-an érdeklődtek a családok otthonteremtési kedvezménye (csok) iránt, és a bankok 16 milliárd forint támogatást ítéltek meg az igénylőknek – közölte a miniszter.

Hozzátette: az érdeklődök közül 14 ezren új házat vagy lakást építenének, mások felújításra vennék igénybe a támogatást.

Eddig nyolcezer 300 négyzetméternél kisebb új ház építési engedélyére érkezett kérelem, ez a szám az összes tavalyi engedély számát meghaladja, így a gyermeket vállaló családok támogatása hozzájárul a gazdasági növekedéshez is – mondta.

Több száz kilométer új út épül

Lázár János közölte: ugyancsak pénteken véglegesítik a megvalósítandó útépítések listáját, több száz kilométer új út épül több ezer milliárd forintból az ország infrastruktúrája javítása céljából, ami hozzájárulhat a gazdasági növekedéshez. 450 miliárd forintnyi útépítési pénzt kifogásolt az EU, de végül sikerült megállapodást kötni – mondta a miniszter. Magyarország 370 milliárd forintot kap az uniótól, a többi részt korrigálta a brüsszeli testület – jelentette be a Miniszterelnökség vezetője.

Eldőlt a kafetéria sorsa

A kafetéria-rendszerről döntött a kormány, így marad a 450 ezer forintos plafon. Az állami szektroban 200 ezer forint lehet a kafetéria, amiből 100 ezer forint lehet készpénz – mondta a miniszter.

Felkészített migránsok

A Magyar Idők kérdésre, hogy a kiskunhalasi táborban történt események szervezetten történtek-e, a miniszter azt mondta, hogy minden magyarországi migráns-atrocitást megvizsgálnak. Korábban teljesen nyílvánvaló volt, hogy voltak olyanok, akik tudják, mit csinálnak. A Miniszterelnökség vezetője szerint korábban is voltak olyanok a bevándorlók között, akik tudták, mit kell csinálni a rendőrökkel szemben. A Belgrádba érkező migránsokat jól felkészítették, hogy mit kell csinálni Magyarországon. Lázár János arról is beszélt, hogy biztosan kaptak támogatást a migránsok. Tudatosan tagadták meg a regisztrációt a Keleti-pályaudvarnál – tette hozzá.

Nagyobb béremelés a mentőknek

Szintén a Magyar Idők felvetésére a mentőket érintő támadásokat illetően azt mondta Lázár János, hogy a jövőben önálló életpályamodellt kaphatnak. Várhatóan az átlagosnál nagyobb béremelést kaphatnak – tette hozzá.

Lázár János arról is beszélt, hogy a kvótareferendum szeptemberben-októberben lehet majd.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »