Lázár elismerte, hogy kevés a magyar gazdasági fejlődés

Lázár elismerte, hogy kevés a magyar gazdasági fejlődés

Három lépésben, jelentősen csökkentik az állam által foglalkoztatottak körét – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a keddi Kormányinfón. A leépítés januárig 10 ezer, jelenleg háttérintézményben dolgozót érint, ezt egy év múlva újabb hullám követ, majd két év múlva hozzányúlnak az állami cégek létszámához is. Lázár János arról is beszélt, hogy szigorítják az uniós pályázati pénzek kifizetését és felülvizsgálják a letelepedési kötvények rendszerét is.

Húsz százalékkal csökken a közigazgatásban dolgozók száma

Lázár János szerint ki kell használni azt az alkalmat, hogy jelenleg a városokban könnyen el lehet helyezkedni, ezért át kell vezetni a közigazgatásban dolgozókat a piacra.

Húsz százalékos létszámcsökkentésre kaptam felhatalmazást a közigazgatásban 

– fogalmazott, hozzátéve, hogy ez nagyjából 10 ezer munkavállalót érint januárig. A miniszter szerint ezt a létszámcsökkentést a háttérintézmények minisztériumokba való beolvasztásával végzik el. Január után egy éven belül további elbocsátásokkal számolnak, majd két év múlva csökkentenék az állami kézben lévő cégek állományát is. Hogy összesen hány embert érinthet ez, nem árulta el, de állítása szerint sokat, hiszen nagyjából egymillióan dolgoznak az államnak.

Az egészségügyet és az oktatást azonban biztosan nem érintik a tervek,

miután – ahogy Lázár János fogalmazott- az egészségügyben fejlesztésre van szükség, míg az oktatás esetében előbb ki kell találni a rendszert és meg kell nézni, hogy hány ember szükséges a működéshez.

Nem fejlődünk eléggé

Nem tudom, hogy lesznek-e források 2020 után, de valószínűleg ennyi pénz biztosan nem érkezik majd Magyarországra az Európai Unióból – mondta Lázár János, aki szerint sokkal nagyobb lesz a hitelek aránya a vissza nem térítendő támogatásokkal szemben.

A pénzcsapok teljes elzárása viszont szerinte nem valószínű. A Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy véli, 2020-ig mindenképpen át kell alakítani a gazdaság szerkezetét, mert

a régiós országok jobban növekednek, mint Magyarország, a magyar teljesítmény pedig nem elegendő egy “nagy dobbantáshoz”.

Az uniós pályázatokkal kapcsolatban közölte, hogy szigorítják a pénzek kifizetésének rendszerét és – feltehetően a Jobbikkal való egyeztetés eredményeképpen – felülvizsgálják a letelepedési kötvények szisztémáját is.

Spédert nem kommentálta

“Mint ismeretes jó személyes viszonyban vagyok Spéder úrral, azt remélem, hogy ezután jobb lesz neki” – mindössze ennyivel intézte el Lázár János azt a pénteki hírt, miszerint Spéder Zoltán megvált a FHB tulajdonától és lemondott az összes bankon belüli tisztségéről is. A vállalkozónak így mindössze a médiaportfóliója maradt meg.

Lázár Jánost kérdezték Rogán Antalról is, miszerint megharagudott-e a frakcióvezető Lázár tegnapi kijelentésére. A Miniszterelnökséget vezető miniszter állítása szerint az eset óta kedélyesen beszélgettek, tehát az eset nem rontott kettejük kapcsolatán.

A 66. Kormányinfón elhangzott még:

Lázár harci helikoptereket venne, de drága, meg kell nézni, van-e rá pénzNem sír amiatt, hogy Eörsi Mátyás visszautasította a felkérést. „Ő kilincselt a kormánynál, hogy támogassuk” – mondta.A budai szuperkórházat teljes tömegközlekedési infrastruktúrával adják át, még az is lehet, hogy kötöttpályás összeköttetés is leszLázár János szerint egyértelműen demokrácia van Magyarországon, nem pedig autokrácia. “Hogyan lenne autokrata, ha a demokrácia legfontosabb eleméhez a népszavazáshoz fordultunk?” – vetette fel.Holnap Paks II-ről is tárgyal majd Lázár János Brüsszelben, bővebben nem akart azonban erről beszélni. “Meg akarom kérdezni, hogy mi újság” – zárta rövidre a több ezer milliárdos kérdést.Lázár szerint Kádár János köztörvényes gyilkos. Történelemhamisítás, ha valakinek Kádárról nem a gyilkos, hanem a jótevő jut eszébe – tette hozzá. 

 

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »