Lázár: az Európa Bizottság új javaslata egy modern emberpiac

Az Európai Bizottság javaslata alapján az EU-s tagországok kiválogathatnák a forrásországokból azokat, akik kellenek nekik, ami olyan mint egy modern emberpiac.

Ezt mi embertelennek tartjuk és ellentétesnek Európa értékrendjével – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Az Eb új belügyi biztosa teljesen új betelepítési programról beszélt, melynek értelmében az érintett országokból, ahonnan a migránsok megindulnak, kellene közvetlenül betelepíteni minden Eu-s tagországnak az embereket – mondta a miniszter.

Amelyik ország ezt nem vállalja, az szankciókra számíthat. Európa tehát ismét meghívja a migránsokat területére. Az ország szuvenerítását ez nagymértékben érinti, a javaslat szerint Magyarországnak azt kéne vállalnia, hogy akik bejönnek hozzánk, azokat teljes mértékben integráljuk, és erre 10 ezer eurót kapunk támogatásra. Nem politikai menekültekről van szó, hanem gazdasági migránsokról – tette hozzá Lázár János.

Kifejtette: az Európai Unió asztalán van a Soros György féle javaslat, mely külön adókat tartalmaz, és a migrációt teljes egészében az európai polgároknak kell állnia.

Az Európai Bizottság javaslata alapján az Európai Unió tagországai kiválogathatnák a forrásországokból azokat, akik kellenek nekik, ami olyan, mint egy modern emberpiac.

Ezt Lázár János embertelennek tartja és ellentétesnek Európa értékrendjével.

Nagy szüksége van az országnak az emberek véleményére a kvótareferendum során, ezért kérjük a lakosságot, hogy segítsen a kormánynak a szavazatával.

A határvédelmi szervek jogszerűen járnak el a migránsokkal

Bár a politikai ellenzék és különböző szervezetek az ellenkezőjét állítják, a határvédelmi rendelkezések minden jognak megfelelnek, semmiféle erőszakos atrocitás nem történt. Mintegy 500 embert kísértek vissza a 8 kilométeres határsáv bevezetése óta a rendőrök, katonák, akik mindig szakszerűen jártak át. Magyarország törvényeit be kell tartania mindenkinek. Kontrolláltan, jogkövető módon közelítsék meg a határainkat azok, akik be akarnak lépni az ország területére – nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Megemlítette: új NATO-pont nyílik majd Székesfehérváron, ezzel együtt az országnak emelnie kell a katonai kiadásokat, aminek a jövőben el kell érnie a GDP 2 százalékát.

Az osztrák kancellár Budapestre jön

Orbán Viktor Budapestre hívta Christian Kern osztrák kancellárt, A látogatás célja új fejezet nyitása a magyar-osztrák kapcsolatokban – mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy a tárgyalások fontos kérdése lesz a bevándorlás. Emellett a két ország közötti gazdasági együttműködés megerősítésére is sort kerítenek – jelezte.

A miniszter azt is közölte, hogy a július 26-i kancellári látogatás programjának egyeztetése érdekében hétfőn Bécsbe utazik.

Az infláció gyakorlatilag megszűnt

A munkanélküliség 5,5 százalékos, vannak olyan területek az országban, ahol 3 százalék alatti – folytatta Lázár János. Az ipari termelés jelentősen nőtt. A költségvetés hiánya 2 százalékos határon belül lesz idén, csökken az adósság, miközben tovább fejlesztjük az országot – tette hozzá a miniszter.

Előbb a magyar állampolgároknak akar munkát adni a kormány

A minisztert kérdezték arról is, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége által benyújtott javaslatról azt mondta: több pontjával egyetértenek, így azzal is, hogy igény esetén biztosítani kell a harmadik országból érkező szakképzett munkaerő hazai foglalkoztatását.

Lázár János közölte: tiszteletben tartja a Nemzetgazdasági Minisztérium álláspontját, de elsősorban azoknak kell segíteni, akik itt élnek, a munkanélkülieket kell támogatni. Három-négy olyan régió van az országban, amelyet még ki kell aknázni, hogy munkát biztosítsanak az ottani munkanélkülieknek – magyarázta. Úgy fogalmazott, „egyetlen magyar emberről sem mondhatunk le azok javára”, akik külföldről jönnek ide.

Úgy vélte, amíg Magyarországon nincs teljes foglalkoztatottság, nem lehet azt mondani, hogy megoldották a problémát. Bár a rendszerváltás óta soha ennyien nem dolgoztak, mint most, még mindig vannak régiók, ahol nincs munka, nincsenek boldogulási lehetőségek – mutatott rá. Közölte: nem lehet megbélyegezni azokat, akik elmennek az országból, mert ők általában arra készülnek, hogy külföldön megalapozzák az életüket, majd hazatérnek. Nagy gond, hogy a legtehetségesebbek és legbátrabbak próbálkoznak ezzel, és azért kell dolgoznia kormánynak, hogy úgy javuljanak a körülmények az országban, hogy az emberek azt lássák, nem éri meg elmenni innen – magyarázta.

Újabb állami rezsicsökkentési konzultáció kezdődött

Újabb konzultáció kezdődött a kormányhivatalokban és a járási hivatalokban az állami rezsicsökkentésről.

Lázár János elmondta: augusztus 19-ig várják az állampolgárok véleményét arról, hogy a közigazgatási bürokráciacsökkentés jegyében milyen eljárásokban lenne szükség újabb egyszerűsítésekre. Emellett arról kérik ki az emberek álláspontját, hogy milyen engedélyezési eljárásokat kellene átalakítani, és mely – jelenleg fizetős – szolgáltatásokat kellene olcsóbbá, ingyenessé tenni.

A miniszter a kormány első féléves munkájáról tájékoztatva arról is beszámolt, hogy húsz ülést tartottak az első félévben, a kormány 648 előterjesztést tárgyalt meg.

Az EU hitelt adna az M3-as metró fejlesztésére

Az Európai Bizottság (EB) nem ellenzi a budapesti 3-as metró felújítását, ugyanakkor a testület szakértői azt javasolják, hogy a főváros hitelt vegyen fel a beruházásra, mert az megtérül – mondta Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető minisztert annak kapcsán kérdezték, hogy a Népszabadság arról írt: mintegy 139 milliárd forintos hitel felvételére kényszerül Budapest a 3-as metró felújításához, mert Brüsszel informálisan megüzente, nem kaphat támogatást a metróvonal felújítása.

Lázár János közölte, az EB az európai jogszabályok betartásával nem mindent és nem egyformán kíván finanszírozni, ennek egyik megoldása, hogy akár az Európai Fejlesztési Bankon keresztül hitelt vegyenek fel a beruházásra. Amennyiben a főváros úgy dönt, hogy hitelt vesz fel, a kormány kész garanciát nyújtani ehhez, erről legutóbbi ülésén döntött is – tette hozzá.

Több lesz a zöldterület a Ligetben

Lázár János tiszteletben tartja a tiltakozók álláspontját, de szerinte ők abból a hibás feltételezésből indulnak ki, hogy a zöldfelület csökkenni fog a Ligetben. Ehhez képest 15 milliárdos kertépítési programot dolgoztak ki, ami az eddigi legnagyobb ilyen jellegű projekt. Csak a beteg fákat fogják kivágni a szakemberek – mondta a miniszter.

Ismét megerősítette, hogy a jelenlegi 60-ról 65-70 százalékra nő a zöldfelületek aránya. Mint mondta, „megértéssel kezelik”, ha két év előkészítő munka után „őszinte zöld csoportok”, „valódi civilek” és nem „politikai civilek” egy zöldfelület vagy egy épület megmentéséért küzdenek, azonban tiltakozásra szabályozott keretek között van lehetőség, a törvényeket mindenkinek be kell tartani.

Négyezer hektár föld értékesítésére kerül sor még júliusban

A földárverések július 28-án zárulnak. Négyezer hektár értékesítésére kerül sor még ebben a hónapban. Összesen 278 ezer hektár állami földet hirdettek meg, ebből 206 ezer hektárt értékesítettek, nagy részét árverésen – tájékoztatta a hallgatóságot a miniszter. A kormány az Országgyűléstől kér javaslatot, mire költsék az ebből befolyó pénzt – tette hozzá.

Fővárosi beruházásokról döntött a kormány

Lázár János ismertette, hogy – Tarlós István főpolgármester jelenlétében – határoztak arról, felújítják az Országos Széchényi Könyvtár főépületét, erre hivatalos tervpályázatot írnak ki, emellett nagy raktárépületet kap az intézmény, várhatóan Piliscsabán.

Döntöttek arról is, hogy a Magyar Nemzeti Múzeum „használatába ajánlják” a józsefvárosi Palotanegyed több épületét – a Magyar Rádió régi székházának használaton kívüli részeit, valamint az Esterházy- és a Károlyi-palotát -, és ezek között visszaállítják, növelik a zöldfelületeket. A projektre az intézmény főigazgatójától várják a koncepciót.

A miniszter azt is közölte, hogy mintegy 25 milliárd forintból felújítják az Operaház főépületét 2017-2018-ban. Az intézmény művészei az Erkel Színházban és valószínűleg az Eiffel-csarnokban fognak játszani a rekonstrukció alatt. A kabinet emellett új központi épületet keres a Természettudományi Múzeumnak.

A kormányülésen megerősítették az állatkerti fejlesztések támogatását is, a 25 milliárd forintos fejlesztési támogatás rendelkezésre áll és a parkolási problémák megoldására is tesznek lépéseket – tudatta a miniszter.

Elmondta azt is, hogy a három nagy budapesti pályaudvar sorsáról még nem hoztak döntést, további egyeztetés lesz róluk.

Brexit és szuverenitás

A miniszter arról is beszélt, a magyar kormány arra számít, hogy – David Cameron kabinetjéhez hasonlóan – az új brit kormány vezetői is jó szövetségesei lesznek Magyarországnak.

Egy másik kérdésre válaszolva azt emelte ki, hogy Közép-Európában 40-50 évnyi kommunizmus után a függetlenség nagyon fontos, nem lehet feladni. „Nem azért léptünk ki a Szovjetunióból, hogy egy másik uniónak legyünk a tagjai, hanem abban a reményben léptünk ki a Szovjetunióból, hogy végre függetlenek és szuverének lehetünk” – fogalmazott.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »