Lázár: a zsidók mindig nagy szerepet játszottak az ország fejlődésében – ezért még több pénzt ad nekik a miénkből

Lázár: a zsidók mindig nagy szerepet játszottak az ország fejlődésében – ezért még több pénzt ad nekik a miénkből

A kormány folyamatos párbeszédre törekszik a zsidó közösségekkel, és támogat minden olyan kezdeményezést, amely a zsidó közösségek együttműködésének javítását szolgálja – közölte a Miniszterelnökség csütörtökön. Lázár János miniszter szerda este folytatott megbeszélést az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetőségével.

A Miniszterelnökség tájékoztatása szerint a találkozón Köves Slomó vezető rabbi bemutatta a közösség hitéleti tevékenysége mellett az EMIH által működtetett óvoda, iskola, szociális otthon, valamint szeretetszolgálat munkáját, ezzel a hitközség "össztársadalmi szinten is jelentős feladatot és meghatározó szerepet vállal".

A találkozón Köves Slomó a kormány segítségét kérte a gyarapodó közösség egyre jelentősebb oktatási és szociális szerepvállalásához szükséges infrastruktúra kialakításához.

Lázár János a megbeszélésen kiemelte: a kormány nyitott az EMIH közösségi tevékenységének és társadalmi szerepvállalásának támogatására.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a zsidóság munkája mindig is jelentős szerepet játszott Magyarország fejlődésében (különösképpen Kun Béla, Rákosi, majd az SZDSZ-korszak idején – a szerk.), ezért a kormánynak kiemelten fontos, hogy a zsidó közösségek a társadalom szerves részeként végezhessék tevékenységüket.

A kormány ezért folyamatos párbeszédre törekszik a zsidó közösségekkel, szorgalmaz és támogat minden olyan kezdeményezést, amely a zsidó közösségek együttműködésének javítását és a zsidóság társadalmi szerepvállalásának megerősítését szolgálja – olvasható a közleményben.

Hozzátették: a megbeszélésen a felek sikeresnek értékelték az ún. holokauszt 70. évfordulója alkalmából megrendezett emlékévet, amely sok helyi közösséget "eredményesen és aktívan mozgatott meg, és korábban példa nélküli kezdeményezések kiindulópontjaként szolgált".

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »