Lázár: A teljes foglalkoztatottság a cél

Lázár: A teljes foglalkoztatottság a cél

Komoly eredménynek tekinti a Miniszterelnökséget vezető miniszter a bértárgyalás eredményeit. Kijelentette, hogy milliárdokat spórolt a kormány a forintalapú letelepedési kötvényekkel.

Lázár János a 71. kormányinfón közölte: komoly eredmény, hogy a Fidesz–KDNP – egy jobboldali kormány – létre tudta hozni a bértárgyalások eredményét. A megállapodás azért jöhetett létre, mert míg Európa gazdasága hanyatlik, addig Magyarország gazdasága erősödött. E megállapodás béremelést és adócsökkentést jelent, ez a kettő pedig együtt összesen 40 százalékos bérnövekedést eredményezhet a következő hat évben, a cél pedig a teljes foglalkoztatás.

„A kormány korrekt ajánlatot tett a munkavállalók számára, hiszen a munkaadók számára a járulékcsökkentés az tulajdonképpen egy munkabéremelés feltételét teremti meg. Tehát a béremelésről szól mind a két intézkedés, maga a minimálbér-emelés és az adócsökkentés is, de az adócsökkentés is annak a feltételét akarja megteremteni, hogy a béremelés jól tudjon megvalósulni” – fejtette ki.

A miniszter beszélt arról is, hogy Magyarország kitart álláspontja mellett, miszerint az Európai Bizottság által támogatott kötelező betelepítési kvótát el kell utasítani, helyette pedig ott a szlovák javaslat – ebben azonban még vannak nyitott kérdések. „A bevándorlást meg kell állítani, nem megszervezni kell” – mondta Lázár János, hozzátéve: a határokat és a schengeni határokat meg kell védeni, a szolidaritást pedig minden tagállam a lehetőségeihez mérten kell hogy biztosítsa. Ismertette: eddig körülbelül 150 milliárd forinttal támogatta a kormány a határvédelmet, de újabb 53 milliárd forintot kellett biztosítania a költségvetésből.

Lázár János közölte, hogy a bürokráciacsökkentés, illetve a háttérintézmények átszervezése miatt jövő év elejétől a mezőgazdaság irányításának egy része is a kormányhoz kerül majd.

A letelepedési kötvények ügyével kapcsolatban a miniszter azt mondta: megérte a magyar államnak a kötvényekkel való kereskedelem, ugyanis nagyjából 7-8 milliárd forintot spórolt ahhoz képest, ha euróalapon árulták volna őket.

Tekintse meg a teljes kormányinfót!


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »