Lázár: a határok lezárása nélkül bevándorlási káosz uralkodna

Lázár: a határok lezárása nélkül bevándorlási káosz uralkodna

Az Európai Bizottság nem folytathat olyan politikát, ami ellentétes a tagállamok érdekeivel – mondta el Lázár János a csütörtöki Kormányinfón.

Lázár János tájékoztatása szerint a kormány áttekintette az aktuális bevándorláspolitikai helyzetet. Pénteken Pozsonyban találkoznak az EU-s vezetők, jelenleg a legfontosabb feladat a bolgár kormány megsegítése abban a küzdelemben, amit a bolgár-török határon folytatnak. Meggyőződésük szerint Európa jövője ott fog eldőlni.

A nemzetállamok legitimitásának megerősítése fog állni a visegrádiak pozsonyi javaslatának középpontjában.

Európának közös védelmi eszköze kell, hogy legyen, Európának képesnek kell lennie megvédeni a saját határait – mondta el a miniszter.

Ha Magyarország és a nyugat balkáni országok nem zárták volna le a határokat, ma teljes bevándorlási káosz lenne egész Európában – tette hozzá.

Az európai Bizottságról

Az Európai Bizottság messze túlterjeszkedik a hatáskörén, éppen ezért a visegrádi országok javasolják, hogy az EB térjen vissza a végrehajtáshoz, és a döntések az Európai Tanácsban szülessenek meg.

Az Európai Bizottság nem folytathat olyan politikát, ami ellentétes a tagállamok érdekeivel – mondta el Lázár János.

Egy ilyen ügy a migráció, 2015 ősze óta olyan bizottsági döntések születnek, amelyek nem szolgálják a tagállamok érdekeit.

Brexitről

Abban vagyunk érdekeltek, hogy Nagy-Britanniával egy korrekt megállapodás szülessen, amelyben a Nagy-Britanniában dolgozó magyarok helyzetét figyelembe veszik – mondta el a tárcavezető.

2500 milliárd forintos útfejlesztés indul

A kormány 2500 milliárd forintos közútfejlesztési programot hagyott jóvá szerdán – jelentette be Lázár János. A tárcavezető kifejtette, 2022-ig 81 főút újulhat meg és mintegy ezer kilométer új négysávos autóút és autópálya épülhet hazai és európai uniós forrásokból.

A kabinet emellett 1100 milliárd forintot szán vasútfejlesztési programra, amelynek egyebek mellett része lesz a Nyugati és a Keleti Pályaudvar felújítása, valamint egy balatoni körvasút létrehozása – ismertette Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte továbbá, hogy a Volán 180 új autóbuszt szerez be mintegy 22-24 milliárd forint értékben a gazdasági kabinet javaslatára.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »