Lázár: a forintot veszélyeztetik az MNB elleni támadások

Lázár: a forintot veszélyeztetik az MNB elleni támadások

Aki a Fideszt akarja támadni, az ne a jegybankon keresztül tegye ezt, mert ezzel a forintot veszélyezteti – hangzott el Lázár János sajtótájékoztatóján.

A Kormányinfón szóba került, hogy nyilvánosságra hozzák az Alstom-pénzekkel kapcsolatos információkat, illetve döntések születtek a tejipar megsegítéséről és az ipari-park programról is.

Amennyiben Orbán Viktort akarják támadni, akkor azt ne a jegybankon keresztül tegyék, mert aki a jegybank ellen intéz támadást, az a forintot veszélyezteti – mondta Lázár János a csütörtöki kormányinfón az MNB elleni támadásokra reagálva.

Jelen pillanatban a jegybank gyengítése zajlik ezzel – tette hozzá.

Lázár János kiemelte, Matolcsy György vezette MNB monetáris politikája, illetve az általa kidolgozott hitelprogram nagyban hozzájárult az ország gazdasági stabilitásának megteremtéséhez. Így sikerült megmenteni egymillió devizahitelest, a jegybank intézkedései pedig végül háromszázalékos gazdasági növekedést eredményeztek.

Arról, hogy a jegybank mire költi a pénzét az alapítványain keresztül, Lázár annyit mondott: a jegybanknak minden európai országban van társadalmi szerepvállalása. Az esetleges következményeket viszont nem a kormánynak, hanem a jegybanknak kell vállalnia. A jegybank függetlensége mindennél előbbre való – tette hozzá Lázár.

A miniszter emlékeztetett rá: ezeket az alapítványokat a független magyar bíróság jegyezte be, törvényes céljukat a független magyar bíróság hagyta jóvá, éppen ezért nem lehet a kormány dolga, hanem a független bíróságé azoknak a vizsgálata. Kérdezzék meg a bíróságokat, hogy miért döntöttek így – válaszolta az őt faggató újságíróknak Lázár János.

Javaslat az EU-nak

Schengen 2 címmel javaslatot fog előterjeszteni a magyar kormány az európai Unió elé – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Lázár hozzátette, a kormány álláspontja szerint a külső határok védelme a legfontosabb, ugyanakkor a dublini rendszer korrekciója is szükséges.

Kiszámíthatóság és biztonság jellemzi a kormány javaslatát

A kiszámíthatóság és a biztonság költségvetéseként jellemezte a kormány 2017-es büdzséjavaslatát, mondta Lázár János, aki kifejtette: a nagy arányú adócsökkentés és az alacsony személyi jövedelemadó minden családot érinteni fog.

Hosszú évek után az adóbevételek mértéke nagyobb, mint amennyibe az állam működtetése kerül, ezzel együtt pedig számos területen folyamatos béremelést biztosít az állam.

A tárcavezető hosszú ideje példátlannak nevezte, hogy az uniós támogatások mellett 1600 milliárd forint hazai forrás is rendelkezésre áll fejlesztésekre, ezt egyebek mellett közutak építésére, megújítására, nagyvárosok fejlesztésére és kiemelt állami beruházásokra fordítják.

Nyilvánosságra hozzák az Alstom-pénzekkel kapcsolatos információkat

A kormány a következő napokban nyilvánosságra hoz minden, az Alstom-pénzekkel kapcsolatos információt, derült ki a csütörtöki kormányinfón.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter értékelése szerint a főváros korábbi szocialista és liberális városvezetése és a szocialista kormány nemzetközi bűnügybe keveredett és abba keverte az országot is, ezért tisztázni kell a részleteket.

A külföldi nyomozásra utalva jelezte, hogy az Alstom korrupció által jutott megrendelésekhez, s ebben mind a volt MSZP-kormánynak, mind Demszky Gábor volt főpolgármesternek kell, hogy legyen mondanivalója.

iparipark-programot indít a kormány

Közép-Európa legjelentősebb iparipark-beruházását indítja el a kormány – közölte Lázár János.

2016-2018 között 150 milliárd forintot szánnak ipari parkok kialakítására, fejlesztésére – tájékoztatott a tárcavezető, megjegyezve, hogy a fejlesztési miniszter az idei évre 50 milliárd forint elköltésére kapott felhatalmazást.

A miniszter szerint már eldőlt, hogy a Modern Városok Program keretében tizenhárom városban létesülnek ipari parkok, és majdnem ennyi településen vizsgálják a létrehozás lehetőségét.

Az index újságírója hazudik

„Az Index újságírója hazudik, egyetlen egy magyar állami szervezet nem vett részt semmilyen hazahozatalban” – reagált Lázár János a portál azon cikkére, amely szerint ki kellett menekíteni Orbán Viktor fiát Ugandából.

„Ekkora hibát újságíró nem követhet el” – fogalamzott a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki hozzátette, példátlan dolog volt az írás a magyar újságírás történetében.

A tejtermelők megsegítéséről döntöttek

A hazai tejtermelők megsegítéséről döntött a kormány, amely vizsgálja a tejimport korlátozásának lehetőségét is – közölte a Miniszterelnökség vezetője,. Lázár János hozzátette, hogy a magyarországi tejtermelők nehéz helyzete egyebek mellett az európai kvóta eltörlésére, az orosz embargóra, a távol-keleti piacok lassabb növekedésére és az élelmiszeripar állapotára vezethető vissza.

Ezért – a már ismert tejáfacsökkentésen felül – a kormány úgy döntött, megsegíti a tejtermelőket, akik így kiemelt állami támogatást kaphatnak. A fejlesztés lehetőségét megnyitják a nagy cégek előtt is – mondta.

A Budai vár teljes rehabilitációja szükséges

A teljes rehabilitáció mellett foglalt állást Budai várral kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki közölte: végre kívánják hajtani a Gyurcsány-kormány ezzel kapcsolatos, 2004-ben jegyzett kormányhatározatát.

A kormánynak egy 2011-es országgyűlési határozat értelmében el kell hagynia az Országház épületét, s ehhez nem grandiózus terveik vannak, hanem a legracionálisabb, legkézenfekvőbb megoldást keresik, régi épületek helyreállításával, az értékek megőrzésével.

A tárcavezető kifejtette, hogy a várra vonatkozó terveiket benyújtották az UNESCO-nak és minden örökségvédelmi szabályt be kívánnak tartani.

Új alaptanterv jöhet, csökkenhetnek a tanulók terhei

Új nemzeti alaptantervre, a tanulói terhek csökkentésére, a pedagógus-továbbképzési rendszer átalakítására tett javaslatot Palkovics László oktatási államtitkár a kormánynak – közölte Lázár János.

Az államtitkár azt kezdeményezte, hogy a köznevelési kerekasztal javaslatai alapján 2018-tól legyen új nemzeti alaptanterv, a tanulói terhek pedig már a következő tanévtől csökkenhetnek – tájékoztatott Lázár János.

A pedagógusok továbbképzésének átalakításával kapcsolatban Palkovics László azt javasolta, hogy az egyetemeket helyezzék a középpontba, a költségeket pedig teljes egészében az állam viselje.

Az oktatási államtitkár azt is kérte, hogy a kormány vizsgálja felül a vegyes – állami és önkormányzati – működtetésű intézményi modellt, mert az megbukott – mondta a Miniszterelnökség vezetője.

Az egész napos iskoláról szólva úgy fogalmazott, hogy arra nincs szüksége mindenkinek, de a nehézséggel küzdő gyermekeknek fontos.

Egyértelművé tette ugyanakkor, hogy a tankönyvpiac liberalizálására nincs lehetőség.

Lázár János végül megismételte, hogy az intézményfenntartásban a kormány decentralizál, az iskolaigazgatókat pedig megerősíti.

Kiderült, május második felében megnyitja a kormány a földárverések utolsó körét.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »