Lázadás tört ki, elmenekült az Iszlám Állam vezetője

Lázadás tört ki, elmenekült az Iszlám Állam vezetője

Lázadás tört ki az úgynevezett iszlamista rendőrség parancsnokának vezetésével Moszulban Abu Bakr al-Bagdadi, az Iszlám Állam (IÁ) vezetője ellen, aki állítólag a dzsihadisták szíriai bástyájába, Rakkába menekült át a terrorszervezet iraki fellegvárából – jelentette hétfőn az asz-Szumaríja pánarab televízió Ninive tartománybéli forrásokra hivatkozva.

A televízió úgy tudja: a felkelés élén a moszuli Abu Uszmán áll, akihez hű erők korábban az Iszlám Állam négy létesítményét is megtámadták.

Al-Bagdadi felszólította a neki közvetlenül alárendelt elitegységeket, hogy törjék le a felkelést, és öljék meg az iszlamista rendőrség hét vezetőjét.

A helyi források szerint a város káoszba süllyedt az Iszlám Állam egymással ellenséges egységeinek összecsapásai miatt.

Az asz-Szumaríja szerint az iszlamista rendőrség egyik járművéből hangosbemondón azt hirdették, hogy al-Bagdadi Rakkába szökött, feleségét pedig őrizetbe vették. A felkelők bejelentették: “al-Bagdadi moszuli uralma véget ért”.

Haider al-Abádi iraki kormányfő hétfőre virradóra jelentette be a Moszul felszabadítását célzó szárazföldi hadművelet kezdetét. Az offenzívában nagyjából 60 ezer fegyveres vesz részt, köztük – az asz-Szumaríja szerint – a hadsereg katonáin kívül terrorelhárító egységek, szövetségi és helyi rendőrök, kurd harcosok (pesmergák), illetve egy síita milícia és a térségbeli szunnita törzsek fegyveresei is. Az előrenyomulást az Egyesült Államok vezette terrorellenes koalíció légiereje támogatja.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »