Lázadás tört ki Calais-ban

Lázadás tört ki Calais-ban

Fellázadtak a lakók a calais-i menekülttábor ellen. A polgármester vezetésével torlaszolták el a francia város kikötőjét. Azt követelték, hogy számolják fel a konténerekből felhúzott lágert. A táborban hétezren élnek, többségük illegális bevándorló, akik Nagy-Britanniába tartanak. Kamionosok is tüntetnek, amiért a britek őket bírságolják meg, ha egy migráns felszökik a járművükre.

Hogy érezzük magunkat? Elegünk van. Minden nap ugyanazt látjuk. Minden nap van valami migránsos hír. Minden nap eltorlaszolnak valamit, minden nap egyre nehezebb bejutni a munkába. Az erre járó kamionosoknak elegünk van, aki teheti, messze elkerüli Calais-t. Ideje tenni ez ellen – mondja egy helyi nő, Carole Stienne.

A brit és a francia kormány a hétvégén állapodott meg egy közös cselekvési tervről. Az ígéretük szerint ősszel 4500 férőhelyes állandó szállást alakítanának ki, a várostól mintegy 25 kilométerre. Egyúttal megduplázzák a calais-i rendőrség létszámát: ezerről 2 ezerre.

A kialakult helyzet próbatétel mindenki számára, a városvezetőknek, a helyi lakosoknak és a kormánynak is. Fenn kell tartanunk a rendet, de egyúttal a menekültek számára is elviselhető körülményeket kell biztosítanunk. Ez nehéz feladat, de nincs más választásunk, mint hogy ezt csináljuk – mondta a hétvégén a belügyminiszter, Bernard Cazeneuve.

Jogvédők szerint viszont a tábor felszámolása nem oldja meg a problémát, mert továbbra is lesznek majd migránsok, akik Franciaországon keresztül próbálnak Nagy-Britanniába jutni.

„A francia és brit hatóságok csak a biztonsági helyzet javításáról, a határellenőrzés szigorításáról tudnak beszélni. Ez olyan, mint amikor az ember tovább húzza a zárat egy fortyogó kuktán. Előbb-utóbb úgyis robbanni fog. Valódi megoldást csak az jelentene, ha ezeket az embereket hagynák tovább utazni – mondja egy jogvédő” – hangsúlyozta Maya Konforti, Auberges des Migrants tartományi vezetője.

A calais-i blokádhoz egyébként kamionosok is csatlakoztak, ők azt követelik, hogy a brit hatóságok ne a sofőröket büntessék meg, ha egy migráns felszökik a járművükre és így jut át a szigetországba.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »