Lázadás az Iszlám Államban

Lázadás az Iszlám Államban

58 embert végeztek ki Moszulban azután, hogy megtudták, a terrorszervezet egyik vezetője segíteni akarta az iraki kormányerőket, hogy elfoglalják a kalifátus fellegvárát. Az Iszlám Állam vezetői ezúttal okkal érzik a vesztüket: napokon belül megkezdődhet a moszuli hadművelet.

Kegyetlen bosszút állt az Iszlám Állam (IÁ) azokon, akiket azzal gyanúsítottak, hogy részt vettek egy összeesküvésben a terrorszervezet ellen. A Reutersnek sikerült elérnie néhány moszuli lakót telefonon, akik elmondták: az összeesküvőket vízbe fojtották, majd a holttesteket egy tömegsírba temették a város szélén.

A brit hírügynökség szerint az összeesküvők vezetője egyenesen Abu Bakr al-Bagdadi helyi segédje volt, azonban a férfi nevét a hozzátartozóinak biztonsága miatt nem közölték, ahogy a forrásaik nevét sem, akik értesítették őket az összeesküvésről.

Belülről bomlasztottak volna

Az iraki kormány egyik tanácsadója, Hisam al-Hasimi további részleteket is közölt a lázadásról. A szakember úgy tudja, hogy az összeesküvést úgy leplezték le, hogy az egyik résztvevő telefonján egy üzenetet találtak, melyben egy fegyverszállítást említettek. A kihallgatás során a férfi bevallotta, hogy három helyen is fegyvereket rejtettek el a városban, ezeket arra használták volna, hogy az iraki erők támadását segítsék. Az IÁ tagjai ezek után razziát is tartottak három házban, ahol a fegyvereket elrejtették.

„Ezek olyan Daesh-tagok voltak, akik a csoport ellen fordultak Moszulban” – mondta Szabah al-Numani, a Terrorellenes Szolgálat szóvivője a levert lázadás után. A szakértő szerint viszont ez az eset egyértelmű jele annak, hogy a terrorszervezet már nemcsak a lakosság, hanem a saját tagjai körében is kezdi elveszíteni a támogatottságát.

Hamarosan indul Moszul ostroma

A terrorkalifátus persze okkal fél attól, hogy rövidesen megkezdődik Moszul ostroma, melyről eddig inkább csak találgatások folytak, így azt sem lehetett pontosan tudni, hogy kik és milyen módon vennének benne részt az iraki kormányerőkön kívül. Pénteken azonban az Anadolu török állami hírügynökség török, amerikai és iraki tisztviselőkre hivatkozva azt jelentette, hogy néhány napon belül megkezdődhet a Moszul felszabadítására irányuló hadművelet.

Törökország B tervet hajt végre, hogyha nem vonják be a koalíciós erők az Iszlám Állam iraki de facto fellegvára, Moszul elleni offenzívába – közölte pénteken Recep Tayyip Erdogan török államfő. Leszögezte: Törökország határozottan részt akar venni az offenzívában, és ezt a szándékát világossá teszi nemzetközi partnereinek az elkövetkező napokban. A török elnök nem fejtette ki ugyanakkor, hogy az említett B terv alatt mit is ért.

A jelenlegi tervek szerint a katonai beavatkozásban az a több ezer iraki szunnita önkéntes is részt vesz, akiket a török haderő tavaly december óta képzett ki az észak-iraki Basika táborban. A Törökország által felfegyverzett szunnita katonák a Kurd Regionális Kormányzat haderejével, a pesmergákkal együtt indítják majd meg az ostromot – írta a török sajtó. Az iraki kormány azonban nem nézi jó szemmel Ankara törekvéseit, mivel a bagdadi vezetés inkább a síita muzulmán felekezetű katonáival vonulna be Moszulba. A török kormány úgy véli, hogy a lépés vallási ellentéteket szítana, aminek következtében menekültek százezrei kelhetnek útra a másfél milliós iraki városból.

A közeli támadás mellett szól, hogy az utóbbi napokban folyamatosan érkeznek a török páncélautók az Irakkal szomszédos, délkeleti Sirnak tartomány Habur átkelőhelyéhez, hogy biztosítsák a határ védelmét. Hulusi Akar török vezérkari főnök pedig az Egyesült Államokba utazott ma, hogy részt vegyen a terrorizmusellenes nemzetközi koalícióba tartozó országok vezérkari főnökeinek találkozóján.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »