Lavrov és Steinmeier a terrorellenes összefogás szükségéről

A terrorizmus ellen együttesen, összefogással kell fellépni, mert ez közös érdek – ebben mind az orosz, mind a német külügyminiszter egyetértett, aki szerdán, a brüsszeli merényletek másnapján folytatott megbeszéléseket Moszkvában.

A vendéglátó Szergej Lavrov reményét fejezte ki, hogy az európaiak a terrorfenyegetés hatására félreteszik a “geopolitikai játszmákat”, és az összefogás mellett döntenek. Az orosz diplomácia vezetője emlékeztetett: az Oroszország és az EU közötti terrorelhárítási együttműködést befagyasztották az ukrajnai orosz beavatkozás miatt.

Frank-Walter Steinmeier szerint a brüsszeli terrortámadások újabb “véres példájaként” szolgáltak az egész világ elleni fenyegetésnek. A német diplomácia vezetője hangot adott meggyőződésének, hogy közös érdek az e fenyegetés elleni együttes fellépés. Szavai szerint ennek a kérdésnek “szerepelnie kell a napirenden”.

Úgy vélekedett, Oroszország Szíriában kifejtett erőfeszítései a béke javára válhatnak. Steinmeier elismerte, hogy a szíriai tárgyalásokon öt év óta példátlan előrelépés történt, aminek következtében remény van a politikai folyamatra. A német diplomácia vezetője szerint a szíriai kormány és ellenzék között mielőbb meg kell kezdődniük a fogolycsere-tárgyalásoknak.

A politikus mindazonáltal kijelentette: annak fényében, hogy a szíriai polgárháborúnak 250 ezer halottja van és a konfliktus 12 millió embert kényszerített otthona elhagyására, nem tudja elképzelni, hogy Bassár el-Aszad (elnökként) elfogadható személy lenne a lakosság minden csoportja számára. Olyan “világi” megoldást sürgetett Szíria számára, amelyben minden csoport együtt tud majd élni.

Az orosz külügyminiszter hangsúlyozta: Oroszország és Németország egyetértett abban, hogy a genfi szíriai béketárgyalásoknak átfogónak kell lenniük. Megismételte, hogy az alkufolyamatban az ellenzéki erők között a szíriai kurdoknak is részt kell venniük, mivel a szíriai állam alapjairól folyik az egyeztetés.

Steinmeier aggodalmát fejezte ki a törökországi belpolitikai helyzet miatt, és hangot adott reményének, hogy Ankara megtalálja az útját a kurdokkal való megbékélésnek.

Szergej Lavrov kijelentette, hogy a szíriai-török határon át még folyik illegális nyersolaj-kereskedelem, ám ennek mértéke az orosz légierő beavatkozását követően visszaesett.

A kelet-ukrajnai helyzetről szólva Steinmeier kijelentette, hogy az ottani tűzszünetet gyakran megsértik, és hogy bármelyik pillanatban eszkalálódhat a konfliktus. Hangsúlyozta a térségbeli aknamentesítés és csapatszétválasztás fontosságát.

Lavrov szerint a felek egyetértettek abban, hogy Délkelet-Ukrajnában a helyzet csak a minszki megállapodások feltétel nélküli betartása esetén stabilizálható. Kiemelte, hogy ezek keretében Kijevnek közvetlen párbeszédet kell kezdenie Donyeckkel és Luhanszkkal a régió különleges státusával, a helyi választások megrendezésével és a valódi amnesztia biztosításával kapcsolatos politikai problémák megoldásáról.

A felek érintették az orosz bíróság által kedden 22 évi szabadságvesztésre ítélt Nagyija Szavcsenko ukrán katonanő ügyét is. Lavrov elmondta, hogy Oroszország értesült az elítéltre vonatkozó ukrán fogolycsere-javaslatról. Rámutatott, hogy az ügyben a döntés az elnök illetékessége, és Moszkva az orosz törvényekkel összhangban fogja ezt a kérdést elbírálni. Steinmeier az ügyben egy “humanitárius megoldás” megtalálása mellett foglalt állást.

Szergej Lavrov hangsúlyozta, hogy az orosz-német viszony továbbra is prioritás marad Moszkva számára. Mint mondta, a kétoldalú viszonyban megmaradtak a nehézségek, ezek ellenére a Moszkva és Berlin közötti párbeszéd “aktívan fejlődik”. Megfogalmazása szerint a kétoldalú viszony az európai és a globális politika fontos tényezője marad.

Lavrov közölte: a német fél megerősítette, hogy Németországban egyetlen orosz sajtóorgánum tevékenységét sem fogják betiltani. E kijelentésnek az az előzménye, hogy a két ország között az év elején feszültséget keltettek olyan, később hamisnak bizonyult orosz sajtójelentések, amelyek szerint egy kiskorú orosz lányt Berlinben menedékkérők raboltak el és erőszakoltak meg.

A német külügyminisztert fogadta Dmitrij Medvegyev kormányfő és Vlagyimir Putyin orosz elnök is. Medvegyev “az egész civilizált világ” elleni támadásnak nevezte a Brüsszeli merényleteket, amelyek rávilágítottak Európa sebezhetőségére és a nemzetközi terrorizmus elleni összefogás szükségességére.

Putyin a találkozó elejéről készült televíziós felvételen arról beszélt, hogy a megbeszélésen kénytelenek lesznek kellő figyelmet fordítani a Belgiumban történt “borzalmas tragikus eseményekre”. Az orosz elnök a tárgyalás témái között nevezte meg Moszkva és Berlin, illetve Oroszország és az EU kétoldalú viszonyát, valamint a legégetőbb világpolitikai kérdéseket. Megállapította, hogy a meglévő problémák ellenére a külügyminisztériumok vonalán “eléggé dinamikusan” folyik a munka.

Steinmeier este találkozni fog a délután ugyancsak Moszkvába érkezett John Kerry amerikai külügyminiszterrel is. Kerryt csütörtökön várják a moszkvai külügyminisztériumba és a Kremlbe.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »