Lavrov Budapesten: A szankciók politikai alapúak

Magyarország fontos partnere Oroszországnak, a két ország együttműködése pragmatikus, és jó lehetőségeket kínál – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Budapesten. Szergej Lavrov kijelentette: Oroszország csak a saját erejére gondol; szerinte a szankciók politikai alapúak, még ha “egyes politikusok azt is állítják, hogy nem csak Ukrajna miatt vetették ki őket”.

Magyar Menedék - Badiny

Az orosz külügyminiszter a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón egyebek mellett azt hangsúlyozta, hogy meg kell állítani a kétoldalú áruforgalom csökkenését, a Paks 2 projektre pedig Moszkva hosszú távú, stratégiai beruházásként tekint. Szergej Lavrov egy az uniós szankciókra vonatkozó kérdésre válaszolva közölte: a korlátozásokat figyelembe véve tervezik meg a gazdaságpolitikájukat. “Csak a saját erőnkre számíthatunk” – jelentette ki.

Az EU és Oroszország együttműködésének pragmatikus, egymás és a nemzetközi jog tiszteletén alapuló újjáépítése nélkül az európai versenyképesség javítása nehezen képzelhető el – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Budapesten, miután orosz kollégájával, Szergej Lavrovval tárgyalt. A tárcavezető értékelése szerint az európai gazdaság és versenyképesség javulásához, megerősödéséhez az orosz természeti erőforrások és az európai magasan fejlett technológiák párosítására van szükség.

Magyarország és Oroszország közös célja a kétoldalú kereskedelmi forgalom csökkenési ütemének lassítása, megállítása, majd a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok növekedési pályára állítása – mondta Szijjártó Péter. Ukrajna miatt vannak mélyponton Moszkva és a Nyugat kapcsolatai A magyar–orosz kereskedelem tavaly 47, idén pedig az első két hónapban több mint 20 százalékkal csökkent, de Szijjártó szerint “ez egy olyan téma, amiről nem tehetünk” – csak az Oroszország elleni nyugati szankciók.

Ezekkel kapcsolatban Szergej Lavrov kijelentette: Oroszország csak a saját erejére gondol; szerinte a szankciók politikai alapúak, még ha “egyes politikusok azt is állítják, hogy nem csak Ukrajna miatt vetették ki őket”. Oroszország, folytatta, mindennel rendelkezik, ami a szankciók okozta nehézségek leküzdéséhez kell, majd Federica Mogherininek, az EU külügyi főképviselőjének egy lapinterjújában elmondottak alapján megállapította, hogy valójában Ukrajna miatt vannak mélyponton Moszkva és a Nyugat kapcsolatai.

Szijjártó Péter újságírói kérdésre elmondta: Magyarországnak az az érdeke, hogy a minszki megállapodásban foglaltak teljesüljenek, és minden érintettet (vagyis Oroszországot is) ezek betartására kérnek. “Azt viszont nem fogjuk elfogadni, mondta a külügyminiszter, hogy fű alatt, automatikusan döntsenek a szankciók meghosszabbításáról”, erről az EU legfőbb vezetőinek kell határozniuk.

Egy másik kérdésre Szijjártó visszautasította, hogy Magyarország Moszkva trójai falova lenne az EU-ban, szerinte ezt azok hangoztatják, akik úgy vélik, hogy egyes országok, “ha bizonyos méret alatt vannak”, nem köthetnek konstruktív megállapodásokat Oroszországgal. A magyar kollégáját végig tegező Szergej Lavrov ezzel egyetértve kijelentette: nem tüzelni, hanem megnyugtatni kell a közvéleményt.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »