Lavrov azért nem reagál brit kollégája szavaira, mert nem szerzett orvosi képesítést

Oroszország abban érdekelt, hogy az Európai Unió nagy gazdasági erő maradjon, ugyanakkor azt reméli, hogy az új realitások alapján javulni fog az orosz-brit viszony – jelentette ki a brit népszavazás eredményét kommentálva pénteken Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Peszkov Vlagyimir Putyin elnök egy korábbi kijelentését idézve hangsúlyozta, hogy Moszkva a referendum eredményét Nagy-Britannia belügyének, valamint a London és a Brüsszel közötti kapcsolatok tárgyának tekinti. Ezt a tényt egyébként valamennyi, az ügyben állást foglaló orosz politikus és közhivatal hangsúlyozta.

„Az Európai Unió Oroszország nagyon fontos partnere a kereskedelemben, a gazdaságban és beruházások terén, ezért Moszkva abban érdekelt, hogy az EU nagy, virágzó, stabil és kiszámítható gazdasági erő maradjon” – hangoztatta Taskentben a Kreml szóvivője. „Reméljük, hogy (Nagy-Britanniában) az új realitások alapján felülkerekedik annak a megértése, hogy jó kapcsolatokra van szükség” – tette hozzá.

Peszkov megjegyezte, hogy a kétoldalú kapcsolatok története nem egyszerű, és Moszkvában „nem mindig” tapasztalnak készséget London részéről a párbeszédre és az együttműködésre. A szóvivő szerint orosz részről nem számítanak arra, hogy a brit kilépésről szóló népszavazás nyomán az EU enyhítene az Oroszország ellen az ukrajnai beavatkozás miatt bevezetett szankciókon.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök Szentpéterváron rámutatott, hogy a referendum eredménye nemcsak Nagy-Britanniára és az EU-ra lesz hatással, de az új kockázatforrásokat jelent az orosz és az egész világgazdaságra nézve. Szavai szerint Moszkvának „nem okoz örömöt” a font és az euró árfolyamának ingadozása és az olajár visszaesése. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Taskentben – brit hivatali partnere, Philip Hammond azon kijelentésére reagálva, miszerint Moszkvában megörültek a Brexitnek – kijelentette: „nem szereztem orvosi képesítést, ezért az orvosi eseteket nem kommentálom”.

A moszkvai külügyi tárcának a TASZSZ hírügynökség által ismertetett kommentárja szerint a referendum rávilágított az unión belüli ellentétekre egyebek között az integráció mélységének kérdésében. „Nyilvánvalóan sok függ majd attól, hogy milyen döntést hoz majd a népszavazás eredménye alapján a brit parlament és az ország kormánya” – hangzott a minisztériumi állásfoglalás. 

„Politikai földindulásnak” nevezte a történteket Moszkvában Alekszej Puskov, az Állami Duma külügyi bizottságának elnöke. A RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva hangoztatta, hogy Oroszországnak a referendum végeredményének kialakulásában nem volt szerepe. Úgy vélekedett, hogy az nemcsak a Brexit ellenzői, hanem Barack Obama amerikai elnök személyes vereségét is jelenti.

Tatyjana Zvereva, az orosz külügyi tárca diplomáciai akadémiája euroatlanti központjának vezetője a szövetségi törvényhozás felsőházában úgy vélekedett, hogy a referendum nyomán, amely „gyökeresen megváltoztatja a helyzetet” Európában, fel fognak erősödni a szakadár törekvések. Prognózisa szerint az EU-ban háttérbe szorulnak majd az Oroszországgal szembeni bírálatok.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »