Látható lesz a Mars

Látható lesz a Mars

Tizenegy éve nem tapasztalt közelségbe kerül a Földhöz a Mars május 30-án, így szabad szemmel is látható lesz az égbolton. 

1egrenez3_b

„Kézi távcsővel természetesen jobb képet kaphatunk a vörös bolygóról, amely hétfőn „csak” 76 millió kilométerre halad el mellettünk. Este tíz óra és éjfél körül lesz érdemes az égbolt déli-délkeleti részét figyelni. Amerre a Holdat látjuk, a horizonthoz közel megcsodálhatjuk a Mars fényes vörösét is” – magyarázta Kiss László csillagász az M1 aktuális csatorna szerdai műsorában.

Arra is kitért, hogy a Mars mindig érdekelte az embert, része volt az ókori mitológiáknak, a rómaiak a háború istenét tisztelték benne. A csillagászat azért szentel különös figyelmet a vörös bolygónak, mert bár jóval kisebb a Földnél és légköre sincs, mégis ez hasonlíthat leginkább bolygónkhoz. A Mars lakhatósága iránt élénken érdeklődik az ember, ám mivel se légköre, se a kozmikus sugaraktól védő mágneses tere nincs, ezért ez egyelőre tudományos-fantasztikus filmek világában valósulhat meg – vélte a tudós.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »