Lassíthatja a szklerózis multiplex előrehaladását a D-vitamin

Lassíthatja a szklerózis multiplex előrehaladását a D-vitamin

Marosvásárhely adott otthont a tizenötödik alkalommal megszervezett, a szklerózis multiplex betegséget körüljáró országos szemináriumnak. A mintegy 500 tagot számláló Romániai Szklerózis Multiplex Egyesület (ASMR) által szervezett rendezvényen 15 neurológus és több mint 200 páciens vett részt, utóbbiak közül több mint 120 a marosvásárhelyi szakkezelési klinika betege.

d vitamin_b

A szklerózis multiplexben szenvedő romániaiakat tömörítő egyesület fennállásának tizenkilencedik évfordulóját ünnepelte. A szervezők szerint az effajta rendezvényekre azért van szükség, hogy egyrészt a betegség és kezelése orvosszakmai újdonságaival ismerkedjenek meg az érintettek, másrészt pedig hogy a páciensek egymással találkozhassanak, és támogatást kapjanak, illetve adjanak sorstársaiknak.

A marosvásárhelyi megyei sürgősségi kórház 1-es neurológiai klinikájának vezetője és a szklerózis multiplex kezelési központ koordinátora, dr. Rodica Bălașa elmondta, az országos kezelési programban változást jelent, hogy megszüntették a várólistákat, ami a kezelésekhez nagyobb, könnyebb és gyorsabb hozzáférést jelent. A kutatások során fény derült arra, hogy a kórban szenvedők étrendjének D-vitaminnal történő kiegészítése hozzájárul a szklerózis multiplex előrehaladásának lassításához.

„A betegséggel diagnosztizáltaknak összeállítanak egy iratcsomót abban a központban, ahol szeretné, hogy nyilvántartásba vegyék, ahonnan továbbítják az egészségbiztosítási pénztár szakbizottságához. Egy hónap után megérkezik a bizottság jóváhagyása, és a beteg elkezdheti a kezelést” – hangzott el a szemináriumon. A szakértők elmondták, a minden gyógyszertárban megtalálható és olcsó D-vitaminból napi 5000 egységnyi étrend-kiegészítés és napi 15 perces napon való tartózkodás lassíthatja a betegség előrehaladását, vagy hozzájárulhat a kór kialakulásához, ez pedig nemzetközileg bizonyított.

„Az is jelentős előrelépésnek számít, hogy megvan az engedély az országban az első, szájon át történő kezelés végrehajtására, amely növelheti a folyamat sikerességét. Mindeddig csak a tűvel végzett kezelés volt elfogadott, vagy intravénásan (vénába), vagy intramuszkulárisan (izomba), illetve bőr alá fecskendezték be” – ismertette a szakember. Hozzátette, olyan krónikus betegségről van szó, amely esetében előfordul, hogy a beteg nem tudja folytatni munkaköri tevékenységét, ezért az egyesületben a páciensek pszichikai, mentális támogatására is figyelnek, hiszen így a betegek közösségben hasznosnak érzik magukat.

Mint elhangzott, Marosvásárhelyen 477 személyt kezelnek szklerózis multiplexszel. A páciensek és az orvosok egyre tudatosabbak a betegséget illetően, a kivizsgálási lehetőségek egyre hozzáférhetőbbek, ezt szolgálja, hogy a városba hamarosan három új, 1,5 teslás mágnesesrezonancia-mérő berendezés érkezik – mondta Rodica Bălașa. A szklerózis multiplex (SM) a központi idegrendszer gyulladásos autoimmun betegsége, amelynek során károsodik az agy és a gerincvelő idegsejtjeit védő velőshüvely.

A védőburok szétesése miatt zavar támad az idegrendszer kommunikációs rendszerében: lelassul vagy megszűnik az ingerületátvitel, látási, érzékelési, motoros és esetenként pszichiátriai problémákat okozva. A betegségnek több megjelenési formája van, előfordul, hogy a tünetek elszigetelt rohamokban jelentkeznek (visszaeső típus), vagy folyamatosan súlyosbodnak (progresszív típus).


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »