Lárvák a sebben, rossz vér – Horror egy bukaresti kórházban

Lárvák a sebben, rossz vér – Horror egy bukaresti kórházban

Lárvák egy beteg sebeiben, vérátömlesztés rossz vércsoportú vérrel – súlyos rendellenességekre derült fény az égési sérülteket ellátó bukaresti kórházban.

resize_b

Az égési sérültek ellátására szakosodott bukaresti kórház bezárásának lehetőségét is fölvetette csütörtökön Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter, miután két napon belül két súlyos incidensre is fény derült az egészségügyi intézményben. Csütörtökön olyan felvételek kerültek nyilvánosságra, amelyeken egy beteg sebeiben lárvák tenyésznek. A felvételeket az egyik orvos készítette, és az ő kérésére kerültek nyilvánosságra egy blogon. Az is kiderült, hogy ugyanebben a kórházban korábban elhunyt egy nő, miután orvosi tévedés miatt rossz vércsoportú vért kapott.

Az incidensek miatt a közegészségügyi igazgatóság vizsgálatot indított a kórházban, a bukaresti ügyészség pedig nyomozást indított a gyanús haláleset kapcsán, így a rendőrség csütörtökön kiszállt a kórházba, és különböző dokumentumokat foglalt le. Az ombudsmani hivatal ugyancsak jelezte, hogy kivizsgálja az ügyeket.

Vlad Voiculescu miniszter csütörtökön közölte: a kórház régóta gondokkal küzd, a menedzsment nem működik megfelelően, és a személyzet létszáma is alacsony. Voiculescu sérelmezte, hogy semmit sem tanultak a tavalyi Colectiv-tragédia után. Közölte: eddig már három ízben is fölmerült benne annak a lehetősége, hogy bezárják a kórházat, és már a betegek átvételéről is egyeztetett más kórházak menedzsereivel, azonban végül arra a következtetésre jutott, hogy az intézményt nem lehet bezárni. Azt ugyanakkor elrendelte, hogy függesszék fel a transzfúziós központ működését. Elismerte, hogy az intézményben sem a személyzet, sem a betegek számára nem megfelelőek a körülmények. Mint kiderült, a kórházban nincs klímarendszer, a kórtermekben pedig legyek hemzsegnek.

A miniszter elismerte, hogy a kórházban jelenleg kritikus a helyzet. Arra a felvetésre, hogy mi történne egy hirtelen katasztrófa esetén kijelentette: külföldre vinnék a betegeket, mivel a szintén bukaresti Floreasca kórház égési osztályán kevés férőhely van. „Nincs több kapacitásunk az ellátásukra. A probléma súlyos, elfogadhatatlan, ami az országban történik” – hangsúlyozta a miniszter.Közölte, egyik legfőbb prioritásának a kórház elköltöztetését tekinti, emellett ellenőrzések, bírságok kiszabása és bizonyos beruházások lehetősége is fölmerült. A tárcavezető felrótta, hogy az utóbbi években senki sem tett semmit a kórházért, és ígéretet tett arra, hogy felelni fognak mindazok, akik a jelenlegi helyzetért okolhatók. 

Hexi Pharma: eddig 70 millió lej a kár

Összesen 70 millió lejre rúg a Hexi Pharma nevű, fertőtlenítőszer-gyártó cég által okozott kár, miután 280 kórház avatkozott be a silány minőségű termékeket előállító cég elleni eljárásba panaszosként – jelentette be csütörtökön Augustin Lazăr legfőbb ügyész. Lazăr azt is elmondta, hogy elkészült a szakértői jelentés a Hexi Pharma egykori tulajdonosa, Dan Condrea május 22-i, halálos kimenetelű autóbalesetéről. Eszerint a gépjármű megfelelő műszaki állapotban volt a baleset idején. Ennek nyomán beigazolódhat az a gyanú, miszerint Condrea öngyilkos lett. Mint arról beszámoltunk, a Hexi Pharma termékeit érintő vizsgálatok hivatalos eredményei szerint a fertőtlenítőszereket akár tízszeresen is felhígíthatták. A szereket kivonták a forgalomból, a cégre pedig 40 000 lejes bírságot róttak ki. Mint kiderült, a cég megvesztegette a kórházakat, hogy az ő termékeit vásárolják meg.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »