Lángokban áll egy német vegyi üzem

Lángokban áll egy német vegyi üzem

Robbanás történt egy németországi vegyi üzemben hétfő délelőtt. Az üzemben gyúlékony anyagokat és gázt is tároltak, de egyelőre még nem tisztázott, hogy mi okozhatta a detonációt. A vállalat előzetes jelentései szerint egy gázvezeték miatt történhetett a robbanás.

A délelőtti fél 12-es ludwigshafeni robbanás okai egyelőre még tisztázatlanok. Az incidens egy folyó melletti üzemben történt, ahol gyúlékony anyagokat is tároltak. Hatósági jelentések szerint több sérültje is van a detonációnak, de még nem tudják, pontosan hány emberről lehet szó. Több ember eltűnt a detonáció után. A vegyi üzem vezetősége nem sokkal a robbanás után közölte, hogy egy gázvezetéki munka okozta a detonációt, majd a vállalat Facebookon is megírta, hogy leállították a gőzkibocsájtást.

A tűzoltóság arra kérte a környéken lakókat, hogy zárják be házaik ajtaját és ablakait, és bent várják meg, amíg a hatóságok biztonságosnak nyilvánítják a levegőt. A lakásokban le kellett állítani a legkondícionáló rendszereket és a szellőzést is. A környék beleremegett a detonáció robajába, a fekete füstcsóva pedig kilométerekről is látható. A lakók és a hatóságok szerint furcsa szag terjeng a környéken. A robbanás déli fél 12 körül történt. Helyszíni beszámolók szerint a tűzoltók még délután 15 óra körül is küzdöttek a lángokkal.

A ludwigshafeni gyár csaknem tíz négyzetkilométeren terül el, a világ legnagyobb vegyi üzemének számít, több mint 39 ezer embert foglalkoztat.

A világszerte mintegy 112 ezer embert foglalkoztató BASF a vegyipar egyik legnagyobb szereplője. Tavaly 70,4 milliárd eurós árbevételre tett szert, ami éves szinten 5,2 százalékos csökkenés. A vállalat egyszeri hatásoktól megtisztított, kamat- és adófizetés előtti nyeresége (EBIT) 6,7 milliárd euró volt, ami 8,7 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. A BASF részvényének árfolyama a tűzeset hírére több mint 1 százalékkal gyengült a frankfurti tőzsdén.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »