Lakatos Péter képtelennek tartja Tőkés László vádjait

Lakatos Péter képtelennek tartja Tőkés László vádjait

Visszautasítja Tőkés Lászlónak a Királyhágómelléki Református Egyházkerület (KREK) RMDSZ-es elkötelezettségével, illetve vele kapcsolatban megfogalmazott vádjait Lakatos Péter, a szövetség volt parlamenti képviselője.

1lakpet5_bLakatos PéterAz RMDSZ Bihar megyei szervezetének egykori elnöke arra reagált, hogy a KREK volt püspöke hétfői rendkívüli körlevelében többek között felrótta Csűry István jelenlegi püspöknek, hogy „elvtelen módon azokkal a Bihar megyei RMDSZ-es kiskirályokkal bútorozott össze, akik csak a párt érdekeit szolgáló pénzosztásokban jeleskednek”. Tőkés ebben mások mellett név szerint említi Lakatost is.

A jelenleg a Román Számvevőszék tanácsosi tisztségét betöltő Lakatos az érintettség jogán szerdán ugyancsak rendhagyó körlevelet bocsátott ki a témában. Ebben egyebek mellett azzal vádolja az európai parlamenti képviselőt, hogy püspökként „kilobbizta” a lelkészi szolgálat átmeneti szüneteltetését előíró igazgatótanácsi határozat megváltoztatását, hogy továbbra is szószékről vádolhassa az RMDSZ-t és politikai ellenfeleit.

„Kevesen veszik észre, hogy ő most nem néppárti jelöltjei mellett kampányol, hanem egyrészt az év végi püspökválasztásra hangol, másrészt az RMDSZ-t ócsárolja, nehogy jó eredménnyel záruljon a választás. Tudatában van annak, hogy történelmi lehetőség előtt áll a romániai magyar közösség, hisz először indult azonos finanszirozási feltételek között a választási kampány. Megkérdőjelezi az Orbán Viktor miniszterelnök RMDSZ-el kapcsolatos utóbbi kétéves gyakorlatát átvevő Csűry István püspök tevékenységét, hogy elterelje a figyelmet a Partiumi Keresztény Egyetem pazarló gazdálkodása valódi felelőseinek feltárásáról” – állítja Lakatos.

A volt parlamenti képviselő képtelen vádnak nevezi, hogy a nagyváradi Mecénás Alapítvány (amelynek kuratóriumának Lakatos is a tagja volt) a kétezres évek elején „elorozta” az egyházkerülettől az eredetileg Érmindszentre tervezett Ady-központ felépítésére a Széchenyi Terv keretében elnyert 320 millió forintos anyaországi támogatást. „Magyarország kormánya a Nagyváradi Római Katolikus Püspökségnek és a Mecénás Alapítványnak ítélte oda a váradi Ady-központ felépítésére szánt támogatást. Tőkés az előző kormánytól csak ígéretet kapott egy más típusú, mint később kiderült, a magyar előírások szerint kivitelezhetetlen konstrukcióra. Ami sosem volt törvényesen neki ítélve, azt nem lehet elorozni” – állapította meg Lakatos Péter.

Mint ismeretes, a 2002-ben Tőkés László vezette Királyhágómelléki Református Egyházkerület 320 millió forintos támogatást nyert a magyarországi Széchenyi Terv keretében ahhoz, hogy Ady Endre szülőfalujában, Érmindszenten Ady-zarándokhelyet, termálszállót és konferenciaközpontot hozzon létre. A magyarországi kormányváltás után azonban a Medgyessy-kabinet a pénzt immár nem az egyházkerületnek, hanem az RMDSZ Bihar megyei vezetői által 2002 augusztusában bejegyzett Mecénás Alapítványnak folyósította, amely nem Érmindszenten, hanem Nagyváradon látott neki az építkezésnek. A projekt csak részben valósult meg, a Mecénás pedig 2014-ben a telket és az Ady-konferenciaközpontot a Léda-házra cserélte a nagyváradi önkormányzattal.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »