Lakásvásárláskor tízmilliót is érhet az előzetes tájékozódás

Magyarországon az emberek 80 százaléka él saját tulajdonú ingatlanban, és továbbra is makacsul tartja magát az a vélekedés, hogy a saját lakás elengedhetetlen a felnőttélethez és a családalapításhoz. A saját otthon megteremtése a megtakarítási célok között is előkelő helyen szerepel. Amikor vásárlásra kerül sor, sokan mégis nagyvonalúan figyelmen kívül hagyják az állami támogatású banki lehetőségeket.

Ingatlanvásárláskor a legfontosabb szempont sorrendben az ár, az elhelyezkedés és az alapterület – derül ki az OTP Bank pénzügyi döntéshozatalt vizsgáló felméréséből. Miután fiatalok döntenek a vásárlásról, hozzávetőleg fél évig válogatnak a piacon lévő ingatlanok közül. Alaposan megválasztják tehát leendő otthonukat a magyarok. A kutatásból kiderül az is, hogy noha milliókat spórolhatnak azok, akik a pénzügyi lehetőségeit is alaposan körbejárják, a vásárlók 80 százaléka csak közvetlenül a döntés előtt tájékozódik a hitelekről, lehetőségekről. A vizsgákat adatai rámutatnak arra is, hogy többségük kevesebb mint két hét alatt meg is köti a hitelszerződést.

„Egy ilyen fontos döntés előtt már a lakásvásárlás tervezésekor javasolt banki szakértő felkeresése. Kutatásaink alapján ugyanis jól látható, hogy azoknak a hitelfelvevőknek a döntő többsége, akik igénybe vették ügyintézők segítségét, hasznos információkhoz jutott. Egy lakáshitel felvétele pedig legalább olyan komoly elköteleződés, mint a leendő otthon kiválasztása” – mondta el Kormos Zoltán, az OTP Bank lakáshitelezési igazgatója.

Milliók múlnak a kérdéseken

Az igazgató szerint egy kétgyermekes – de harmadikat is vállaló – család a lakás-takarékpénztári megtakarítás, a csok, a kamattámogatott hitel és a munkáltatói lakáshitel-törlesztési támogatás (ismertebb nevén lakáshitel-kaféteria) igénybevételével akár 10 millió forint fölötti összeget is spórolhat egy 26 millió forintos új építésű lakás vásárlásakor. A támogatások körültekintő igénybevétele egy 17 milliós használt lakás megvételéhez is többmilliós segítséget nyújthat.

A lakáspiaci élénkülés mostanában nem hagy alább, mindez pedig az árakra is hatással van. Éppen ezért nem mindegy, hogy a családok élnek-e az állami és banki lehetőségekkel. A közelmúltban zajlott Országos ingatlankonferencia szakértő előadói szerint ugyan a befektetési célú ingatlanvásárlók egy-másfél év múlva kikopnak a piacról, az áfacsökkentés, a csok és a kedvező hitelek miatt várhatóan töretlen marad a kereslet az új és használt lakások iránt. Előbbiből hosszabb távon évente 25 ezer épülhet, az éves lakáspiaci forgalom pedig összességében 180-200 ezer tranzakció körül alakul majd. Mivel a kutatásban megkérdezettek 84 százaléka vallotta, hogy a hitel felvétele elkerülhetetlen a lakáshoz jutáshoz, mindez azt jelenti, hogy éves szinten hozzávetőlegesen 150 ezer ember látná hasznát, ha bankjánál előzetesen érdeklődne, majd élne a lakásfinanszírozási lehetőségekkel.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »