Lajos tényleg higgadt

A higgadt érvek mellett szenvedélyesen kell küzdenünk az önkényuralom ellen – mondja Bokros Lajos, a Modern Magyarország mozgalom elnöke.

– Önt úgy ismerik, mint higgadt, megfontolt gazdasági-politikai elemzőt. A kormány kvótakampányát most mégis úgy jellemezte, hogy hazug, gonosz, aljas. Mi hozta ki ennyire a sodrából?

– Szenvedélyesen kell küzdeni az önkényuralom ellen. Nem elég a higgadt szó, nem elég az ész. Szív is kell hozzá, hiszen Magyarország jövőjéről van szó, amit éppen a szemünk előtt lop el a korrupt, nacionalista, demagóg és populista önkényuralom. Ezt sokan nem ismerik föl. Ahhoz, hogy fölismerjék, több szenvedély kell. Az igazságot világosan ki kell mondani, hogy a hallgatás és a hazugság falát áttörjük.

(…)  – Miben okozta a legnagyobb kárt eddigi hat éve alatt a hatalom? Sokan az egyéni és közösségi autonómia felszámolását tartják a legnagyobb bűnnek.

– Nem szoktam használni az autonómia kifejezést, mert nehezen forgatható eszközként a politikában, de ugyanazt gondoljuk, legföljebb más szavakkal fejezzük ki magunkat. Én a szabadságot és a szolidaritást tartom két olyan értéknek, amelynek a legnagyobb kárt okozza a jelenlegi rendszer. Ha tudományosabb választ akar, akkor azt mondom, hogy történelmi bűne az alkotmányos jogállam felszámolása. Ha azt akarja hallani, melyik kár nagyobb abból a szempontból, hogy mennyi idő kell majd a következmények semlegesítéséhez, az eredeti állapot helyreállításához, akkor nem a gazdasági kárt teszem első helyre, hanem a társadalmi, kulturális és az erkölcsi kárt. A gazdaságot mélyreható intézményi reformokkal öt év alatt vissza lehet billenteni a rendes kerékvágásba. Sőt, meg lehet indítani a komoly felzárkózást. Erre már volt példa hazánkban is. A lelkekben, a fejekben, a kultúrában történt rombolás semlegesítéséhez, ellensúlyozásához, netán helyreállításához lehet, hogy száz év kell. Ha a jelenlegi irányzatok tartósak maradnak, akkor a hanyatlás végzetszerű és megfordíthatatlan lesz. Hogy ma még nem tartunk itt, azt főként az Európai Uniónak köszönhetjük, amely jobban védi a magyar nemzet érdekeit, mint a magyar kormány.

Bokros Lajos: Nem elég a higgadt szó


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »