Labdarúgás – Kisebb incidens zavarta meg a magyar–horvát meccset

Labdarúgás – Kisebb incidens zavarta meg a magyar–horvát meccset

Az MLSZ szóvivője elnézést kért azoktól a drukkerektől, akiket kommunikációs zavar miatt csak hosszas várakozás után engedtek be a Groupama Arénába.

A szombati 1-1-re végződő Magyarország–Horvátország barátságos mérkőzésre több mint 20 ezer szurkoló váltott jegyet. Zömük jól szórakozott odabent, néhányan azonban majdnem hoppon maradtak, kis híján csak a kerítésen kívül maradt nekik hely.

Portálunk több olyan drukkerről is tud, akik különböző okokból csak az első félidő végén értek a stadionhoz. Annál a szektorbejáratnál próbáltak bejutni a Groupama Arénába, ahová a jegyük szólt, de az ott posztoló biztonságiak nem engedték be őket, mondván, a beléptetőkaput már lezárták. – Akkor mégis hogyan jutunk be a helyünkre, vettünk jegyet? – hangzott a jogos kérdés, a beengedő személyzet azonban nem enyhült, azt javasolták, próbálkozzanak a másik kapunál. Ott hasonló javaslatot tett a szolgálatot teljesítő biztonsági, és azt tanácsolta, hogy annál a szektorkapunál menjenek be, ahová a jegyük szól.

Az érthetően egyre feszültebbé váló kis csoport – 7-8 fő – visszasétált az előző kapuhoz, ahol az őrök továbbra is azt hajtogatták, hogy itt már nem tudják beengedni őket, mert lezárták a beléptetést. Hozzátették: direkt felhívták a szervezők a figyelmet, hogy érdemes időben érkezni a stadionhoz.

Az egyik jegytulajdonosnál ekkor szakadt el a cérna, és ordítva adta az őr tudtára, hogy ő mostanáig dolgozott – ekkor már majdnem elkezdődött a második félidő – , ezért késte le az első 45 percet. Viszont mivel érvényes jegye volt, követelte, hogy azonnal engedjék be vagy adják vissza a pénzét.

Mivel az őrök látták, hogy a fanatikusok nem hagyják annyiban a dolgot, végül odahívtak egy koordinátornak tűnő valakit, aki eseti döntést hozott, kinyitotta a forgókapu melletti vasajtót és beengedte a felpaprikázott drukkereket. Ellenőrizték a belépőiket, megmotozták őket, és mintegy 15-20 percnyi egyezkedés, járkálás, várakozás után bejutottak a szektorukba, Dzsudzsák Balázs egyenlítő góljánál pedig már a helyükön tombolhattak.

A biztonságiak fejében volt zavar

A történetet hallva több kérdés is felmerül az emberben. Létezik, hogy az MLSZ a válogatott meccsén 30-40 perc után lezárja a forgókapukat, és onnantól senki sem léphet be a stadionba még megváltott jeggyel sem? A színházi előadásra is be lehet menni a szünetben, moziba pedig bármikor film közben, zenei koncertről nem is beszélve, egy ilyen MLSZ-döntés tehát meglehetősen furcsán venné ki magát. Előfordulhat, hogy valaki dugóba kerül, vagy ott a fenti példa, akad, aki munkából esik be a meccsre. Ha mégis létezik ilyen rendezői döntés, akkor azt miért nem közlik a drukkerekkel? Végezetül: szervezett beléptetésnek minősül-e, ha valakit a beengedőkapu helyett a mellette lévő vasajtón keresztül kísérnek be a stadionba?

Sipos Jenőnél, a labdarúgó-szövetség szóvivőjénél érdeklődtünk a válaszok felől, aki a biztonsági szolgálattal történt egyeztetést követően rendelkezésünkre állt. Hangsúlyozta: természetesen mindenkinek, így nekik is az az érdekük, hogy minden szurkoló bejusson időben a stadionba, aki megvette a jegyét. Éppen ezért jelezték a horvát meccs előtt, hogy mivel kiemelt kockázatú lesz a mérkőzés, a drukkereknek alapos ruházat- és csomagátvizsgálásra kell számítaniuk, ami időbe telik, így érdemes mihamarabb a bejárathoz érkezni.

Mint mondta, 18.51-kor még léptek be szurkolók a Groupamába, ők minden bizonnyal történetünk hősei lehettek. Mivel a szombati felkészülési meccs volt, így nem az UEFA volt a szervező, hanem az MLSZ, a szövetség döntése szerint pedig a kezdő sípszó után néhány kapunál lezárják a beléptetést, hiszen a nagy tömeg már bent van. Persze a késők kedvéért egy-két helyen még van lehetőség a belépésre, de hogy pontosan hol, az az adott találkozón dől el.

„Ha volt jegyük, az ő nevükre szólt, és ezt igazolni is tudták, emellett pedig megfeleltek az egyéb belépési feltételeknek, akkor mindenképp be kellett, hogy jussanak, akár a szünetben is. Lehetséges, hogy valamilyen kommunikációs probléma volt a biztonsági szolgálatnál. Ha erről van szó, akkor elnézést kérünk a szurkolóktól a kellemetlenségért” – így Sipos.

S, hogy a vasrácson át is szabályos volt-e a beléptetés? – Igen – tudtuk meg a szóvivőtől, ha a forgókapu nem működik, akkor az őrök itt is beengedhetik a jegytulajdonosokat.

Szóval ha legközelebb megváltott jeggyel, de némi késéssel érkezik a Groupamához, ne hagyja magát elijeszteni: találja meg a megfelelő biztonsági embert, magyarázza el a késedelem okát, és be fogják engedni.

Gabay Balázs
mno.hu


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »