Labdarúgás – A dél-tiroli példa

Labdarúgás – A dél-tiroli példa

Dél-Tirolban szombaton megnyitották a kisebbségben élő őshonos nemzeti közösségek labdarúgó Európa-bajnokságát, az Europeadát. A bajnokságon részt vesz az RMDSZ által összeállított erdélyi magyar férficsapat is. Az eseményen részt vevő politikusok megállapodtak abban, hogy még ebben az évben Székelyföldre látogat Dél-Tirol kormányzója és művelődési minisztere.

A megnyitóünnepséget a 2000 méter magasan fekvő Kronplatzon kezdték, majd alatta, Brüneck város főterén folytatták. A csapatokon kívül részt vettek az anyaországok tisztviselői, az európai kisebbségi régiók vezetői. Arno Kompatscher, Dél-Tirol autonóm tartomány kormányzójának meghívására jelen volt Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, valamint Miklós Zoltán, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat RMDSZ-frakciójának vezetője is.

Vincze Lóránt, a bajnokságot szervező Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke megnyitójában hangoztatta, a német–dán határrégióval és a belgiumi német közösséggel egyetemben Dél-Tirol is példát mutat Európának arról, hogyan lehet az európai történelem sérelmeit jól kezelni. Az európai kisebbségi szolidaritás jegyében meg kell osztanunk egymással ezeket a bevált gyakorlatokat, hiszen többek között az erdélyi magyarok is autonómiát szeretnének a szülőföldön.

Tamás Sándor elmondta, sok mindent hozhatott volna magával, de ő a kíváncsiságot hozta Székelyföldről. Kíváncsiak vagyunk arra a mentalitásra, amellyel a dél-tiroliak a saját autonóm közösségüket oly módon meg tudták szervezni, hogy nemcsak gazdasági fellendülést hoztak az itt élők számára, de békét is teremtettek az etnikumok között. Tamás Sándor ugyanakkor megjegyezte, hogy éppen ezt a gondolkodásmódot szeretné hazavinni.

Brüneck városában a csapatok felvonulása után Vincze Lóránt az ünnepség résztvevőinek elmondta: „Az európai kisebbségek többes identitással rendelkeznek: egy kisebbséghez tartozó egyén egyszerre büszke tagja saját közösségének, kulturálisan kötődik az anyaországához, és mindeközben hű marad ahhoz az országhoz, amelynek állampolgára. Ilyen körülmények között természetes, hogy mi egyszerre akár több nemzet csapatának is szurkolhatunk egy nemzetközi tornán.” A FUEN elnöke ugyanakkor kiemelte, hogy éppen ez a lojalitás és szolidaritás képezi a FUEN erejét és a kisebbségi közösségek alapvető értékét.

A megnyitó után Tamás Sándor, Vincze Lóránt és Martha Stocker, Dél-Tirol kulturális minisztere megbeszélést folytattak, és megállapodtak abban, hogy még az idei évben hivatalos látogatásra érkezik Székelyföldre Arno Kompascher kormányzó és és a művelődési tárca vezetője.

Az Europeadát, az őshonos európai kisebbségek labdarúgó-bajnokságát harmadik alkalommal szervezi meg a FUEN. Ezúttal Dél-Tirol a rendezvény házigazdája, mivel a helyi labdarúgócsapat volt a 2012-es bauzeni torna bajnoka.

A csoportmérkőzésekre a hét első felében, a döntőkre és a díjkiosztó gálára a hét második felében kerül sor. A mérkőzéseket hat férfi- és két női csoportban, két felvonásban rendezik meg, a köztes szerdai napon pedig kulturális pihenőt tartanak a St. Martin de Tor-i Ladin Múzeumban. Az erdélyi magyar válogatott edzője Könczei Soma.

Link: Háromszék


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »