Kvótareferendum: a CDU politikusa csődről beszél

Német kereszténydemokraták lesújtóan nyilatkoztak a magyar népszavazásról, a CSU politikusa védelmébe vette.

Az Európai Néppárt európai parlamenti (EP-) frakciójának német vezetője, Manfred Weber a Die Welt című lapnak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a népszavazás eredményét nem lehet „egyszerűen lesöpörni az asztalról”. A referendum megmutatta, hogy „a magyarok nem akarnak kötelező kvótát, ameddig a parlamentjük nem járul hozzá” – mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Más uniós tagországokban is sokan osztják a magyarok kételyeit – jegyezte meg, kiemelve, hogy az uniós állam-, illetve kormányfőknek „le kell ülniük a tárgyalóasztalhoz és eredményre kell jutniuk a migráció kérdéseiben”. Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek is így kell tennie, és „ezen mit sem változtat a referendum” – mondta Manfred Weber.

A CSU testvérpártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) részéről Elmar Brok, az EP külügyi frakciójának vezetője a Bild című lapnak azt mondta: „ha minden egyes ország úgy viselkedne, mint Magyarország, akkor veszélybe kerülne az EU, mert semmit sem lehetne véghezvinni”.

A német szövetségi parlament (Bundestag) EU-ügyi bizottságának CDU-s elnöke, Gunther Krichbaum a Die Weltnek nyilatkozva úgy vélte, Orbán Viktor magyar miniszterelnök „nemzeti sorskérdésként állította be” a népszavazást, az eredmény pedig „politikai csőd” a számára.

Hozzátette, hogy a Fidesz a referendum sikere érdekében hónapokig „erősen propagandisztikus, teljességgel egyoldalú” tevékenységet folytatott „hatalmas ráfordítással”, amihez képest az eredmény „súlyos kudarc”.

Ruprecht Polenz, a CDU Kelet-Európával foglalkozó külpolitikai szakpolitikusa, a párt volt főtitkára a Die Weltnek elmondta, hogy a népszavazás „súlyos vereség Orbánnak és népnemzeti gondolkodásának”. Hozzátette, hogy a kormány számos médium által felerősített hatalmas propagandája ellenére „nem követték elegen” a kormányfőt.

A CDU/CSU-frakció külpolitikai szóvivője, Jürgen Hardt a Handelsblatt című üzleti lapnak azt mondta: „a referendum nem érte el célját, következésképpen vereség a kezdeményezői számára, ezen kívül tovább fokozza a megosztottságot Magyarországon és tovább mélyíti az árkokat”.

A CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) részéről Burkhard Lischka, a párt Bundestag-frakciójának belügyi szóvivője a Handelsblattnak elmondta: „az Orbán-kormány masszív propagandája után a referendum súlyos vereség valamennyi jobboldali populistának Európában, és azt jelzi, hogy a fák a populistáknak sem nőnek az égig”.

A liberális FDP részéről Alexander Graf Lambsdorff, az EP alelnöke a Handelsblattnak azt mondta, hogy a referendum „pofon” Orbánnak, aki megerősítést várt idegenellenes politikájához, de kudarcot vallott.

A politikus a Bildnek nyilatkozva hozzátette: „Európa nem működik, ha mindenki csak a saját nemzeti pecsenyéjét sütögeti”. Megjegyezte: „Orbán szívesen tartja a markát, amikor uniós pénzeket osztanak, és utána megint szidalmazza tovább Európát”.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »