Kvótareferendum, 66%-os feldolgozottság: 98,23 százalék a nemek aránya – a népszavazás viszont érvénytelen

Kvótareferendum, 66%-os feldolgozottság: 98,23 százalék a nemek aránya – a népszavazás viszont érvénytelen

Este 7 órakor hivatalosan befejeződött a voksolás az ország 3177 településén kialakított 10 331 szavazókörben a vasárnap tartott országos népszavazáson. A szavazókörök bezárása után a szavazatszámláló bizottságok hozzákezdhetnek a voksok szétválogatásához és összeszámlálásához. Az előzetes adatok a nemek elsöprő arányáról szólnak.

A kvótareferendumon, a voksolás napján készített, a belföldi lakosságra reprezentatív közvélemény-kutatása alapján 3,2 millió "nem" szavazatra számít a Nézőpont Intézet.

Az intézet az MTI-hez vasárnap, az urnazárás előtt fél órával eljuttatott közleményében azt valószínűsítette, hogy a népszavazáson 42 százalékos lesz az érvényes szavazatok aránya, azon belül pedig a “nem” voksok 95 százalékot tesznek majd ki.

A felmérés készítői szerint “igennel” mindössze az érvényesen voksolók 5 százaléka szavaz, hozzávetőlegesen 168 ezer ember.

A Nézőpont Intézet telefonos közvélemény-kutatása ezer felnőtt megkérdezésével készült, és a belföldi lakosság körében a nem, a kor, a régió, a településtípus és az iskolai végzettség szempontjából is reprezentatívnak tekinthető, maximális mintavételi hibája pedig 3,2 százalék.

Fidesz-alelnök: jogi értelemben a döntés az Országgyűlés kezében marad

Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke a felső korlát nélküli kényszerbetelepítést elutasítók elsöprő győzelmeként értékelte a vasárnapi kvótanépszavazást az exit pollra és a részvételi adatokra hivatkozva.

"A választópolgárok döntését (…) magunkra nézve kötelezőnek tekintjük" – mondta a politikus, a parlament alelnöke vasárnap este, a kvótanépszavazás lezárulta után a kormánypártok eredményvárójában, a Bálna Budapest épületében. Közölte: jogi értelemben a döntés az Országgyűlés kezében marad, de politikai értelemben a választók döntése "mindannyiunkat kötelez".

Felhívta a figyelmet arra is, hogy 1990 óta a magyar választók között alig volt példa hasonló nagyságú összefogásra, "ha volt rá példa egyáltalán".

A népszavazást azért kezdeményezték, hogy a felső korlát nélküli kényszerbetelepítés brüsszeli ötletét megakadályozhassák, és "az elnyert felhatalmazással közelebb kerültünk ehhez a célhoz" – zárta szavait a fideszes politikus.

A Jobbik szerint kudarc az eredmény

Beigazolódott a Jobbik legnagyobb félelme. Nem népszavazást kellett volna kiírni a kötelező betelepítési kvóták ellen, hanem az alaptörvényt kellett volna módosítani, amely „nem került volna semmibe, gyors és betonbiztos lett volna” – jelentette ki Mirkóczki Ádám, a párt szóvivője. Az ellenzéki politikus elmondta: a Jobbik abban érdekelt, hogy a kvóta semmikor és semmilyen formában ne legyen kötelező Magyarország számára.

„Felelőtlennek” és „elképesztő kudarcnak” nevezte a kormánypártok által kiírt népszavazást. Úgy vélte, a referendum után Orbán Viktor miniszterelnöknek le kell mondania.

"Győztünk, nem kicsit, hanem nagyon" – párhuzamos valóságban él a böszme

Orbán Viktor miniszterelnök mindent egy lapra tett fel és ezzel a lappal politikai, illetve közjogi értelemben is méretes kudarcot szenvedett – kommentálta a kvótáról szóló népszavazás várható érvénytelen végkimenetelét a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke vasárnap este.

"Győztünk, nem kicsit, hanem nagyon" – mondta Gyurcsány Ferenc a hivatalos eredmény nyilvánosságra hozatala előtt tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

Úgy fogalmazott: érvénytelen lett Orbán Viktor népszavazása, ezzel Magyarország és a demokratikus ellenzék "vitathatatlan győzelmet" aratott a kormány és a Fidesz felett.

A magyarok megmutatták, hogy hiába a "sokmilliárdos hazugságkampány, az orbáni média hírhamisításai, a félelemkeltés", nem térnek le az európai útról – jelentette ki. Úgy értékelt, sok millió ember ellenállt a félelemkampánynak és nemet mondott Orbánnak. Most véget kell vetni a gyűlöletkampánynak, a miniszterelnöknek pedig meg kell értenie, hogy a magyarok erre nem vevők – hangoztatta.

Gyurcsány Ferenc szerint a referendumon nemcsak az ország, hanem a demokratikus ellenzék is győzött. A baloldal tíz éve vár egy igazi győzelemre és ez vasárnap megtörtént – mondta.

Gyurcsány szerint a miniszterelnöknek egy "normális, demokratikus" országban még vasárnap este le kellene mondania.

A demokratikus ellenzéknek most az a feladata, hogy a vasárnapi "győzelemből" kormányváltó erőt kovácsoljon 2018-ra, ehhez viszont az kell, hogy minél előbb megkezdődjenek a konstruktív, felelős tárgyalások a választási együttműködésről – jelentette ki a DK elnöke. Közölte, hogy pártja már a jövő héten meg szeretné kezdeni a tárgyalásokat azokkal a demokratikus ellenzéki pártokkal, akik a távolmaradásra buzdítottak.

A szocik szerint illegitim lenne az eredmény figyelembe vétele

Az MSZP elnöke szerint alkotmányellenes lenne, ha a kormány az érvénytelen és eredménytelen kvótanépszavazás eredményére hivatkozva akarna bármit tenni.

Molnár Gyula vasárnap Budapesten a népszavazás eredményét értékelve közölte, ha mégis a referendumra hivatkozva tesz lépéseket a Fidesz, akkor Orbán Viktor hatalma illegitimmé válik.

Frissítés: 66%-os feldolgozottság: 98,23 százalék a nemek aránya

A szavazatok 66,32 százalékának összeszámlálása után a kötelező betelepítés kérdésében kiírt népszavazáson a szavazatok megoszlása a következő:

Összes leadott szavazat: 2 241 770.

Érvényes szavazatok száma 2 041 854, ez az összes választópolgár számának 38,78 százaléka,

– az igen szavazatok száma 36 105 (vagyis 1,77 százalék),

– a nem szavazatok száma 2 005 749 (vagyis 98,23 százalék).

Érvénytelen szavazatok száma 128 654.

Napközbeni összefoglalónk a szavazás alakulásáról ide kattintva olvasható.

(Kuruc.info)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »