Kvótaper: elutasíthatja a magyar keresetet az Európai Bíróság

Kvótaper: elutasíthatja a magyar keresetet az Európai Bíróság

A magyar és a szlovák kereset elutasítását javasolja a bíráknak szerdán közzétett állásfoglalásában az Európai Bíróság főtanácsnoka a menedékkérők kötelező áthelyezésére vonatkozó európai uniós mechanizmus ellen indított perben – írja az MTI.

Yves Bot francia főtanácsnok szerint a magyar beadványban szereplő jogi érvek nem állják meg a helyüket, majd azon véleményének adott hangot, hogy az áthelyezési kvóták „hatékonyan és arányosan” hozzájárulnak Görögország és Olaszország terheinek csökkentéséhez. A főtanácsnoki indítvány nem köti a bírákat, a tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy az ítéletek többnyire megegyeznek az előzetes állásfoglalással.

Az ítélethirdetésre várhatóan ősszel vagy legkésőbb télen kerül majd sor. A perben a bíróság tizenöt fős nagytanácsa fog dönteni, egyszerű többséggel.

Hírdetés

http://mno.hu/

Magyarország és Szlovákia 2015 decemberében fordult az Európai Bírósághoz, miután az EU bel- és igazságügyi tanácsa szeptember 22-én elfogadott határozata 120 ezer plusz 40 ezer menedékkérő szétosztásáról rendelkezett, akik közül kötelező kvóták alapján 120 ezer embert kellene szétosztani a tagállamok között. A minősített többséggel hozott akkori határozat értelmében Magyarországnak 1294 menedékkérőt kellene átvennie Görögországból és Olaszországból.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az eljárásról korábban azt mondta, hogy a bíróság szakértője, az úgynevezett főtanácsnok július végén teszi közzé véleményét az ügyről. Hozzátette: a szakmai álláspontot nem kell követnie a testületnek, a bírák attól bátran eltérhetnek. A főtanácsnok közlése annyiban azonban mindenképpen lényeges, hogy azt rendszerint rövid időn belül követi az ítélet kihirdetése – fejtette ki.

Völner Pál szerdán 13 órakor budapesti sajtótájékoztatóján beszél a főtanácsnoki indítványról.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »