Kutatók szerint a cukorbetegség visszafordítható

Ha a cukorbetegséget megelőző tünetekkel diagnosztizált betegek hat hónap alatt megszabadultak testsúlyuk mintegy 10 százalékától, akkor látványosan csökkent a 2-es típusú diabétesz kockázata – állapította meg egy amerikai kutatás.

Ha a cukorbetegséget megelőző tünetekkel diagnosztizált betegek hat hónap alatt megszabadultak testsúlyuk mintegy 10 százalékától, akkor látványosan csökkent a 2-es típusú diabétesz kockázata – állapította meg egy amerikai kutatás.

„Az eredmények betegeknek és orvosoknak egyaránt megmutatták, hogyan befolyásolhatja a rövid távú életmódváltás az egészségi állapot hosszú távú alakulását” – idézi a Science Daily a Journal of General Internal Medicine című tudományos lapban megjelent tanulmányt.

„Már jó ideje tudjuk, hogy minél nagyobb a fogyás, annál kisebb a cukorbetegség kockázata. A felmérés után abban is biztosak lehetünk, hogy a súlyvesztés előnyös hatásait leginkább akkor érezheti a páciens, ha ez a diagnózistól számított első hat hónapban, azaz viszonylag rövid idő alatt történik” – magyarázta Nisa Maruthur, a Johns Hopkins Egyetem munkatársa, a kutatás vezetője.

A kutatók szerint a prediabétesz, azaz a cukorbetegség előtti tünetegyüttes felismerésekor még meg lehet akadályozni, hogy 2-es típusú cukorbetegség teljességében kialakuljon. Ez azért is különösen fontos, mert a kezeletlen cukorbetegség szem-, vese- és idegi károsodást, illetve szívbetegséget okozhat.

Maruthur és kollégái az Egyesült Államok legnagyobb diabétesz-megelőzési kutatásának az adatait elemezték. A kutatás során 1996 és 1999 között túlsúlyos, magas vércukorszinttel diagnosztizált betegeket vizsgáltak meg, majd átlag 3,2 évig követték állapotukat. A több mint háromezer önkéntest három csoportra osztották: egy részükön életmódváltással igyekeztek segíteni, egy másik csoport vércukorcsökkentő gyógyszert, a többiek pedig placebót, azaz hatóanyag nélküli szert kaptak. Maruthur kutatócsoportja a fél éven belüli fogyás, a vércukorszint-csökkenés és a diabétesz kialakulásának az összefüggéseit kereste.

A prediabétesszel diagnosztizált betegek vércukorszintje magasabb az egészségesnél, de alacsonyabb annál, amit már 2-es típusú diabétesznek neveznek. Az adatok szerint kezelés nélkül tíz éven belül jelentősen növekedett a kockázata annak, hogy ezeknél a betegeknél kialakuljon a diabétesz, az egészségkárosító hatások pedig már mutatkozni is kezdtek.

„A jó hír az, hogy a mi kutatásunk is kimutatta, hogy a prediabétesz nem vezet elkerülhetetlenül 2-es típusú cukorbetegséghez, az életmódváltás pedig a normális szintre csökkentheti a vércukrot” – hangsúlyozta Maruthur.

A kutatásban részt vevők közül azok, akiknek életmódreformmal igyekeztek segíteni, étrendi útmutatást kaptak és heti 150 perc irányított testedzésben vettek részt, emellett hat hónapon át személyes, majd ezt követően csoportos tanácsadásra jártak. A csoport azon tagjai, akik testsúlyuk legalább 10 százalékától megszabadultak, 85 százalékkal kisebb eséllyel lettek cukorbetegek három éven belül. Még a kisebb fogyás is kedvező hatású volt: akik súlyuk 5-7 százalékát adták le, 54 százalékkal csökkentették a három éven belül kialakuló cukorbetegség kockázatát.

Csatolt_cikkek: Olvasta már?Amit tudni kell a cukorpótlókrólAz első 3 év szerepe az allergia és cukorbetegség megelőzésébenRovatok: ÉletmódTelepülés: USACímkék: cukorbetegség, diabétesz, életmód, testsúlyForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »