Küszöbön a szerb kétharmad

Küszöbön a szerb kétharmad

Könnyedén megszerezheti a mai parlamenti választásokon a Szerb Haladó Párt a szavazatok 50 százalékát, amivel kétharmad közelébe kerülhet a 250 fős parlamentben.

Óriási erőfölénnyel vágott a mai parlamenti, vajdasági és önkormányzati választásoknak a Szerb Haladók Pártja (SNS). A ProPozitiv közvélemény-kutató szerint az Aleksandar Vucic által vezetett lista 50,6 százalékot fog ma szerezni, utánuk pedig a szerb szocialisták (SPS) következnek, mindössze 11,4 százalékkal.

A nemrég felmentett hágai vádlott, Vojislav Seselj szerb radikálisai is bejutnának a parlamentbe, ők a szavazatok 8,2 százalékára számíthatnak. Ezenkívül három párt, illetve választási koalíció is esélyes a bejutásra, amelyek átléphetik a bejutási küszöböt. Mindezek mellett a Vajdasági Magyar Szövetség is több mandátumra számíthat a szerb, illetve a vajdasági tartományi parlamentben: az előbbi esetében ugyanis természetes cenzust határoztak meg a kisebbségi pártok számára, így ezek már kevesebb számú szavazattal is mandátumhoz juthatnak.

Magasabb a részvétel, mint két éve

Valamivel magasabb a részvétel a szerbiai előre hozott parlamenti választásokon, mint két éve, a pártok vezetői szavazatuk leadásakor szinte egyhangúlag arról beszéltek, hogy jó eredményre számítanak – írja az MTI. A köztársasági választási bizottság (RIK) adatai szerint 14 óráig a választásra jogosultak 28,89 százaléka adta le voksát, míg a két évvel ezelőtti előre hozott parlamenti választásokon ez az arány 27,7 százalék volt.

Aleksandar Vucic a voksa leadásakor úgy fogalmazott, ha továbbra is az SNS maradhat kormányon, akkor Szerbia folytatja európai integrációját, és egyre közelebb kerül majd az európai életszínvonalhoz is. Hozzátette ugyanakkor, hogy az ország továbbra is tiszteletben tartja az Oroszországgal és Kínával, valamint más országokkal való hagyományosan jó viszonyát.

Ivica Dacic, a szerb szocialisták elnöke annak a reményének adott hangot, hogy a szavazók tudják, mi a tét, és saját maguk, valamint családjuk érdekeinek megfelelően voksolnak. Hozzátette, hogy éppen ezért biztos abban, hogy pártja sok, több mint félmillió szavazatot kap majd, hiszen ők az „egyszerű emberekért küzdenek”. Mint fogalmazott: az SPS megvárja a szavazás végeredményét, és azt követően dönt majd arról, hogyan képzeli el a további politizálást.

A VMSZ elnöke, Pásztor István pedig arról beszélt, hogy pártja „nyugodt lélekkel várja az eredményeket”, mert becsületesen dolgoztak azért, hogy a legjobb eredményt tudják elérni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »