Kurz tudatos Európa-párti jelzésnek szánja a gesztust, hogy először Brüsszelbe utazik

Választási győzelmét követően először Brüsszelbe utazik Sebastian Kurz, a konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, aki csütörtökön Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság elnökével , valamint Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével tárgyal. Erről maga Kurz tájékoztatta kedden az újságírókat Bécsben, utalva arra, hogy részéről ez egy tudatos Európa-párti jelzés.

Kurz csütörtökön részt vesz az Európai Néppárt (EPP) brüsszeli csúcstalálkozóján. Az ÖVP vezetője úgy fogalmazott, éppen ezért úgy látja, hogy brüsszeli látogatása nem jelent provokációt a hivatalban lévő szociáldemokrata Christian Kern kancellárral szemben, aki ebben az időben szintén a belga fővárosban tartózkodik. Kern csütörtökön és pénteken az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozóján vesz részt.

Hírdetés

Kurz számára magától értetődő, hogy továbbra is ellássa külügyminiszteri teendőit. Emellett – mint hozzátette – annak érdekében, hogy Európa alakításában aktívan részt tudjon venni, megfelelő kapcsolatokra van szüksége.
Van der Bellen államfő kedden első ízben fogadta Sebastian Kurzot a néppárt választási győzelmét követően. Az ÖVP-vezetője újságíróknak elmondta: tartalmi kérdésekről és a lehetséges kormánykoalíciókról egyeztettek. Értékelése szerint jó légkörű tanácskozást folytattak.

A köztársasági elnök a választási végeredmény csütörtöki közzététele után várhatóan pénteken bízza meg Sebastian Kurzot a kormányalakítással.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »