Kurz és Strache között dől el az osztrák választás?

Kurz és Strache között dől el az osztrák választás?

„Az FPÖ kimagasló eredményt fog elérni” – jövendölte a konzervatív osztrák külügyminiszter Strachéval folytatott tévévitája során. „A kérdés az, ki lépi át elsőként a célvonalat?”

Október 15-én parlamenti választásokat tartanak Ausztriában. Kurz és pártja eddig biztos győztesnek számított, de politológusok szerint az ÖVP és az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) között elmérgesedett sárdobálásból az FPÖ kerülhet ki nevető harmadikként.

Egy 500 tévénéző megkérdezésével zajlott gyorsfelmérés arra az eredményre jutott, hogy 43 százalék szerint Strache viszi el a pálmát, míg 36 százalék Kurzot látja az első helyen.

Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke
Forrás: MTI

Az FPÖ korábban harsány és kötekedő elnöke az elmúlt időszakban szokatlanul higgadt és szalonképes politikusnak mutatkozott – jegyezte meg a dpa német hírügynökség.

Sebastian Kurz Christian Kern osztrák kancellárral is összemérte erejét vasárnap. Kettejük vitáját a kölcsönös vádaskodás jellemezte a koalíciós kormány hibáival, illetve a választási kampány alatti, balul sikerült megszólalásokkal kapcsolatban.

Heinz-Christian Strach
Forrás: AFP

„Ne játssza az áldozati bárányt” – mondta egyebek között Kern a külügyminiszternek. A két nagy párt viszonya két hamis Facebook-oldal miatt jelentősen megromlott az elmúlt időszakban. Ezeket a feltételezések szerint az SPÖ hozta létre azért, hogy lejárassa a 31 éves Kurzot. A szociáldemokraták pedig azzal vádolják az ÖVP-t, hogy megvesztegetéssel próbált bizalmas információkhoz jutni riválisáról.

A hétfői osztrák sajtó a közelmúlt eseményei miatt sarokba szorított Kern dühödt hadakozását emelte ki a párbajból.
„Egy hivatalban lévő kancellár még sohasem lépett fel ilyen támadólag és agresszíven egy tévévitában” – írta a Die Presse című napilap főszerkesztője, Rainer Nowak.

A megkérdezett tévénézők szerint Kern és Kurz tusájából az ÖVP fiatal üdvöskéje került ki győztesen. Kurz a szavazatok 47 százalékát, míg az Osztrák Államvasutak (ÖBB) egykori igazgatója a voksok 38 százalékát kapta


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »