KurucFeszt – ötezer látogató

Lómustra, néptáncgála, kismesterségek

Kétségtelen tény, az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő KurucFeszt a kárpátaljai magyarság legnépesebb tömegrendezvényévé nőtte ki magát, amelyen a nagyszabású kulturális seregszemle és a hagyományos mesterségek bemutatása mellett mindinkább a kulturált szórakozásé, a népi gasztronómiáé a főszerep.

A tartalmas együttlét a mintegy ötezer résztvevő számára egyfajta összetartási alkalom is, hisz a megye különböző részeiből autóbuszokkal érkező emberek kisebb-nagyobb csoportokat alkotva együtt készítették el és tálalták fel a bográcsgulyást valamint más finomságokat. Öröm volt megtapasztalni, hogy a különböző kistérségekből érkezők között természetes volt az átjárás, a Munkács környékiek ugyanúgy felkeresték az ungvidékiek sátrát, mint a beregszásziak a felső-Tisza-vidékiekét és fordítva.

A nemzeti vágta kárpátaljai előfutamának megrendezésére egyelőre még nem adottak a feltételek – hisz nálunk egyelőre nincs annyi ló és képzett lovas –, ám arra már van mód és alkalom, hogy a megyében található lovas iskolák bemutatkozzanak, mondta el tudósítónknak a rendezvény fő szervezőjének, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezetnek az igazgatója, Kudlotyák Krisztina. Így történt, hogy szombaton, a fesztivál első napján lómustrára és lovasbemutatóra került sor. Mindkét attrakcióra igen sokan voltak kíváncsiak. Emellett a Salánki Hagyományőrző Íjászkör jóvoltából bemutatásra kerültek a különböző történelmi korokból származó fegyverek és harci öltözékek. Az alkalom most sem múlhatott el íjászbemutató nélkül.

Igen sok látogatója akadt a kézművesfalunak, ahol bodnár, kovács, pintér, fafaragó, gyerekjáték-készítő, szövő, gyöngyfűző, csuhéfonó, kosár- és nádkötő mutatta be tudományát. De szerveztek itt állatsimogatót, és a gyerekek felülhettek a pónifogatra is. Méltóságteljesen emelkedett magasba az óriáskerék, a vállalkozó kedvűekkel forgott a centrifuga, a lacikonyhák felől étvágygerjesztő illatok szálltak. Sült a saslik, a lángos, a kürtőskalács, főtt a csemegekukorica. A gazdák tájjellegű boraikat, pálinkáikat kínálták. Rég nem látott ismerősök találkoztak és ültek le a sörsátrak alá beszélgetni.

Arcfestés, faragás, csomózás gyapjúszállal, ismerkedés a pirográfia alapjaival, amikor egy cinező készülékhez hasonló eszközzel különböző ábrákat égetünk fába – volt itt minden, ami kisiskolás korú fiúk és lányok érdeklődését felkelthette.

Nem véletlen, hogy a legtöbb nézőt mégiscsak az a nagyszabású koncert vonzotta, melyen különböző néptánccsoportok, hangszeres együttesek, énekkarok adtak egymásnak randevút Ungvártól Tégláson, Kisgejőcön, Palágykomorócon, Eszenyen, Szalókán, Nagydobronyon, Beregrákoson át Mezőgecsén keresztül Tiszapéterfalváig, s azon túl Tiszaújhelyig, Viskig, Técsőig meg Aknaszlatináig.
Fergeteges gálaműsort adtak a tiszapéterfalvai mesterkurzus résztvevői, Szalonna és Bandája valamint a Kokas Banda. A nap méltó zárásaként Ferenci György és a Rackajam lépett fel.

Kovács Elemér

Kárpátinfo hetilap évfolyama: Kárpátinfo hetilap 20. évf. 29. számRovat: KultúraTelepülés: Ukrajna›Kárpátalja›Nagyszőlősi járás›TiszapéterfalvaCímkék: KurucFesztKárpátaljaTiszapéterfalvakultúrakárpátaljai magyarságForrás: Kárpátinfo hetilap


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »