Kúria: választási gyűlés volt a PM rendezvénye

A Kúria szerdai végzésében helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) határozatát, amely szerint a Párbeszéd Magyarországért (PM) október 2-ai rendezvénye választási gyűlésnek tekinthető.

Az NVB-hez egy magánszemély fordult kifogással, kérve, a bizottság állapítsa meg, hogy a Párbeszéd Magyarországért párt által október 2-ára, a kötelező betelepítésről rendezett népszavazás napjára a fővárosi Kossuth térre szervezett, “Állj ki az erőszakmentes Magyarországért!” elnevezésű rendezvény választási gyűlés, és kérte annak betiltását.

A választási bizottság szeptember 28-án hozott határozatában megállapította, hogy a rendezvény választási gyűlésnek tekinthető, mert annak témája a kormány kampánytevékenységének elutasítása, ezáltal pedig célja a többi között a népszavazással összefüggésben a választói akarat befolyásolása. Az NVB megállapította, hogy a rendezvénynek a népszavazás napjára való meghirdetésével a szervezők megsértették a választás tisztaságának megőrzésére, az esélyegyenlőség biztosítására, valamint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó választási alapelveket. A testület eltiltotta a szervezőket a további jogsértéstől.

Az NVB határozata ellen a párt nyújtott be jogorvoslati kérelmet a Kúriához és kérte az NVB határozatának megváltoztatását. 

A Kúria azonban elutasította a felülvizsgálati kérelmet és megállapította, hogy a bizottság helyesen minősítette a rendezvényt választási gyűlésnek.

A Kúria szerint a párt egyértelműen összekapcsolta a Gandhi születésnapja és az erőszakmentesség világnapja címszó alatt meghirdetett rendezvényt az országos népszavazással, a megemlékezést dátum szerint is egyazon napra ütemezve, sőt még a népszavazástól való távolmaradásra is konkrétan buzdította az állampolgárokat. A rendezvény témái közt pedig a párt maga jelölte meg a kormány kampánytevékenységének elutasítását, céljaként pedig a választói akarat befolyásolását.

A bíróság szerint mindebből megállapítható a választás alapelveinek megsértése, a rendezvény választási gyűlésnek minősítése, így az NVB felhívta a szervezőket arra, hogy tartózkodjanak a rendezvény megtartásától.

A Kúria hangsúlyozta: az elbíráláskor az NVB a rendelkezésére álló dokumentáció alapján hozta meg döntését, annak nem képezte jogszabályi akadályát az, hogy az érintett rendezvényt még nem tartották meg.

Annak megtörténte egy másik eljárást vonhat maga után – írta a bíróság, hozzátéve, a mostani eljárásában azt kellett értékelnie, hogy egy politikai párt a népszavazás napjára egy azzal egyértelműen összhangban álló rendezvényt szervez, kiemelt, központi helyszínre, olyan időpontra, amikor még a kampányidőszak fennáll.

A Kúria ezek alapján helybenhagyta az NVB határozatát.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »