Kurdokat támadnak a török harckocsik

Török harckocsik összecsaptak a kurd többségű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ellenzéki szövetséggel szombaton Szíria északi részén. Ez volt az első összecsapás, amióta a török tankok a héten átlépték a szíriai határt – közölte egy civil szervezet és egy kurd vezető.

A török hadsereg támogatta Nur el-din el-Zinki lázadócsoport közlése szerint fegyvereseik a török harckocsik támogatásával szombaton megközelítették a Dzserablúsztól délnyugatra fekvő Jusszef Beik falut, és elfoglalták a kurd vezetésű erőktől. A csoport állítása szerint több kurd fegyverest foglyul ejtett.

Rámi Abdel-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szíriai civil szervezet elnöke megerősítette, hogy ellenzéki fegyveresek harcba bocsátkoztak az előrenyomuló török harckocsikkal Aleppó tartományban, a Dzserablúsztól 8 kilométerre délre fekvő el-Amerne falunál.

Abdel-Rahmán szerint ez az első összecsapás, amióta a török harckocsik szerdán szíriai területre léptek. Szerinte a harckocsikkal összecsapó fegyveresek a kurdokkal szövetséges arabok és türkmének.

Két török F-16 típusú harci gép közben az Iszlám Állam (IÁ) terrorcsoport hat szíriai állását, illetve az Egyesült Államok támogatta Népvédelmi Erők (YPG) kurd milícia állásait támadta – közölték török biztonsági források.

Előzőleg szombaton török harci gépek az egyik SDF-fel szövetséges csoport állásait támadta a szerdán a dzsihadistáktól visszafoglalt észak-szíriai Dzserablúsz közelében.

“Török gépek bombázták állásainkat szombat reggel Dzserablúsztól délre és el-Amarne faluban, ahol polgári lakosok élnek – közölte a dzserablúszi Katonai Tanács közleményében. A csoport szerint “ezzel az agresszióval a konfliktus új szakasza kezdődik a térségben”.

A török hadsereg által indított Eufráteszi Pajzs hadművelet, amelynek célja, hogy elűzzék az IÁ fegyvereseit a térségből, és megakadályozzák a kurd milíciák előrenyomulását, tovább bonyolítja az amúgy is komplikált szíriai helyzetet. Az autonómiapárti kurdok többsége alkotta Szíriai Demokratikus Erők 2015 októberében léptek szövetségre az aleppói, rakkai és el-haszekei arab fegyveresekkel.

A Washington által támogatott szövetség több települést – így az észak-szíriai Manbídzst – foglalt vissza az Iszlám Államtól, amivel kiváltotta a kurd milíciákat terroristáknak tekintő Ankara aggodalmát.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »