Kurd lány volt az ankarai robbantó

A lány a szakadár Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet tagja volt, családja három éve nem hallott felőle. Március 13-án este egy robbanószerrel megrakott gépkocsi robbant fel a török főváros központjában. A támadásnak 37 halálos áldozata volt.

Magyar Menedék - Badiny

A török belügyminisztérium internetes oldalán kedden jelent meg a közlemény, amely szerint a merénylő, Seher Cagla Demir 1992-ben született, török állampolgár, az északkelet-törökországi Kars tartomány lakosa volt.

A lány 2013-ban csatlakozott a Kurdisztáni Munkáspárthoz, majd Szíriába ment, ahol a PKK-hoz köthető Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milícia soraiban kapott kiképzést – olvasható a szövegben.

A Dogan török hírügynökség korábban kiszivárgott információk alapján további részleteket is közölt a lány életéről. Seher Cagla Demir az egyetem elkezdéséig szüleivel az északnyugat-törökországi Tekirdag (Rodostó) tartományban élt. Családja mintegy 30 évvel ezelőtt költözött oda a részben kurdok által is lakott Karsból. A lány 2012 őszétől turizmus szakon tanult a nyugat-törökországi Balikesirben.

Fél évvel később, 2013 tavaszán adott utoljára hírt magáról, az édesapa jelezte is a hatóságoknak, hogy eltűnt. A szülőket a az öngyilkos merénylettel kapcsolatos nyomozás folyamán őrizetbe vették, a lányuk azonosíthatósága érdekében vérmintát vettek tőlük.

A lány szüleivel együtt eddig 12 embert vettek őrizetbe a március 13-i robbantással kapcsolatban. A török légierő 9 órával az eset után, hétfő hajnalban a PKK észak-iraki Kandil-hegységben lévő állásait bombázta. A hadsereg közleménye szerint 11 vadászbombázóval 18 célpontra mértek megsemmisítő csapásokat. A légitámadások során a PKK 45 harcosa vesztette életét.

A kurd autonómiáért 1984 óta fegyveres harcot folytató PKK-t Törökország, az Egyesült Államok és az Európai Unió is terrorszervezetnek tekinti.

mti


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »