Külsőségek a kifutón – Ismert férfi modell külföldön a csíki származású Sógor Ákos

Külsőségek a kifutón – Ismert férfi modell külföldön a csíki származású Sógor Ákos

A legnagyobb divatházak bemutatóin vonulhatott fel, ismert modell Olaszországban, mégsem erre a legbüszkébb a csíki származású Sógor Ákos, aki építészként tanult Magyarországon. Sógor Csaba EP-képviselő fia egyszer itthon szeretné kamatoztatni tudását.

sogor_divatbemutato_IMG_0297_b

– Mikor döntött úgy, hogy modellkedni fog? Korábban is érdekelte a divat világa?

– Első budapesti estémen, miután felvettek építészet szakra, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre, kimentem találkozni a barátaimmal. A társaságban volt egy, az egyetemen tanuló divatfotós, aki felkért egy fotózásra. Kíváncsiságból igent mondtam. Előtte nem nagyon foglalkoztatott a divat, inkább a képzőművészet és az építészet érdekelt.

– Hogyan fogadta döntését a környezete, családja?

– A szüleim sosem szóltak bele a dolgaimba, minden döntésemben támogatnak, rám ruházva az ezzel járó felelősséget, amiért nagyon hálás vagyok nekik. A környezetem nem nagyon tudta, miről szól ez az egész modelldolog, ahogyan én sem.

– Székelyföldről indulva mi segít abban, hogy a világ leghíresebb kifutóira kerül?

– Ez az iparág a külsőségekről szól. A válogatásokon mindig megkérdik, honnan jöttem. Lelkesedéssel fogadják, amikor azt válaszolom, Erdélyből. Természetesen Drakula jön legtöbbször szóba, de ilyenkor elmagyarázom, hogy Erdély nem erről szól.

– Melyek azok a tulajdonságok, amelyekkel rendelkeznie kell egy modellnek ahhoz, hogy sikeres, keresett legyen?

– Jól kell kinéznie, bele kell illenie a márkák arculatába. A személyiség nagyon fontos. A munkát nehéz megkapni, de annál nehezebb megtartani a klienst, aki a következőkben is téged választ. És mindig frissnek, üdének és minél fiatalabbnak kell kinézni. Fiúknál nem olyan szigorú a mérce, mint a lányoknál. Bele kell férni a ruhákba…

– Mi jelenti a legnagyobb nehézséget ebben a szakmában?

– Türelmesnek és higgadtnak kell maradni mindig. Figyelni kell a fizetésre, nagyon sokat kell harcolni azért, hogy időben kifizessék az embert, ne verjék át. A sok utazás miatt párkapcsolatot fenntartani nagyon nehéz, de lehet.

– Mire a legbüszkébb szakmai és más téren?

– Nem nagyon vagyok büszke erre, inkább pénzkereseti forrásként kezelem. Ettől függetlenül mindent beleadok, hogy a maximumot nyújtsam. Amit sikernek könyvelnék el, inkább az, hogy a világ különböző pontjain vettem részt művészeti projektekben. Felvettek Magyarország és Európa egyik legelismertebb művészeti egyetemére.

– Mennyire erős a kötődése szülőföldjéhez, el tudja képzelni, hogy egyszer itthon fog élni?

– Mindenhol jó, de a legjobb otthon. Erdélyben akarok meghalni, de egyelőre még nem tervezem a hazaköltözést, tapasztalni, tanulni akarok. Aztán mindezt hazavinni.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »