Külső vezető veszi át a bicskei gyermekotthon irányítását

A bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthon korábbi vezetőjének azonnali, szeptember 23-i felfüggesztését, az ügyben tett feljelentést és az intézményben elrendelt vizsgálat megkezdését követően a Gyermekotthon irányítását hétfőtől külső vezető veszi át.

2016. szeptember 23-án azonnal felfüggesztette az intézmény igazgatóját, belső vizsgálatot rendelt el és feljelentést tett a rendőrségen a gyermekotthonokat működtető Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság, miután a gyermekvédelmi gyám jelzése által tudomást szerzett a bicskei Kossuth Zsuzsa Gyermekotthonban történt szexuális zaklatás gyanúról.

A gyermekvédelmi rendszer szigorításának köszönhetően 2014 óta a gyermekvédelmi gyámok olyan független szakemberek, akik azonnal intézkedhetnek a gyermekek érdekeit figyelembe véve, emellett a kormányhivatalok évente rendszeresen kötelezően ellenőrzik a gyermekvédelmi ellátórendszer működését. A gyermekek ellen elkövetett szexuális bűncselekmények szigorú büntetését segíti, hogy a kormány kiemelten megszigorította az ilyen bűncselekmények büntetését a 2013-ban életbe lépett új Büntető Törvénykönyvben, mely szerint az ilyen bűncselekmény nem évül el. Ugyancsak a gyermekek érdekét szolgálja az a kormányzati törekvés, hogy a gyerekek ne tömeges, állami intézményekben legyenek elhelyezve, hanem minél nagyobb arányban nevelőszülőhöz illetve családiasabb körülmények közé kerüljenek, így ez év végére pedig a 12 év alatti gyerekek több mint 90 százalékát nevelőszülőknél helyezzük el és 2019-re befejeződik a magyar gyermekvédelem rendszerében az intézmények megújítása és kiváltása.

A gyermekvédelmi ellátórendszerben – nevelőotthonban, nevelőszülőknél – élő mintegy 23 ezer gyermek közül minden negyedikkel kerültek kapcsolatba a gyermekjogi képviselők az utóbbi másfél évben az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központon (OBDK) keresztül.

A kiszolgáltatott gyermekekkel szemben elkövetett szexuális bűncselekményekkel szemben ezután is zéró toleranciát tanúsítunk. A feljelentést megtettük, a rendőrséggel mindenben együttműködünk.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »