Különösen veszélyeztetett helyzetű nők

Különösen veszélyeztetett helyzetű nők

KITEKINTŐ – A nemzetközi nőnaphoz időzítve az Európai Parlament e heti plenáris ülésén kerül napirendre határozattervezetként az a menekült és menedékkérő nők helyzetéről szóló jelentés, amelyet a nőjogi és esélyegyenlőségi bizottság januárban fogadott el.

menekult_nok_b

Emberi jogi és humanitárius szervezetek szerint az Európába érkező menekültek és menedékkérők közül a nők különösen veszélyeztetett helyzetben vannak: nemcsak a hazájukban dúló háborús helyzet vagy az őket érő erőszak elől menekülnek, de út közben is nemi erőszak vagy emberkereskedelem áldozataivá válhatnak.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) az MTI által ismertetett adatai szerint idén 133 ezer menedékkérő érkezett a tengeren át Európába, elsősorban Görögországba, 35 százalékuk nő, 20 százalékuk gyermek. Az EP-bizottság jelentése szorgalmazza az elkülönített elhelyezést és a külön tisztálkodási lehetőséget, női ügyintézők és tolmácsok biztosítását, a határőrizeti és rendőri szervek felkészítését a nőket különösen érintő bűncselekmények kezelésére, a gyermekfelügyelet biztosítását, a nőgyógyászati és csecsemőgondozási ellátásokat. Kiemelik, hogy a nőknek saját jogukon is elérhető kell hogy legyen a menekültkérelmi eljárás lefolytatása, ne csak a férjük jogán. Szorgalmazza a menedékkérő nők társadalmi integrációjának javítását nyelvoktatás és az elhelyezkedést segítő képzéssel.

Mary Honeyball brit EP-kép­vi­selő, a jelentés készítője, a Szocialisták és Demokraták EP-csoport tagja szerint „a fogadóközpontokba való megérkezésükkor ezek a már kiszolgáltatott nők, akik esetlegesen emberkereskedelem, szexuális erőszak vagy más bűncselekmény áldozatai, további akadályokkal szembesülnek, amelyek tovább rontják amúgy is már kiszolgáltatott helyzetüket”. Segélyszervezetek szerint az esetek tényleges számát nehéz felmérni, a nők bizalmatlansága, traumatizáltsága, valamint a nyelvi nehézségek miatt.

„Jobban hallhatóvá kell tenni ezeknek a nőknek a hangját, mert maga a szituáció, amelyben vannak, megakadályozza, hogy beszéljenek a velük történtekről” – szorgalmazta Iverna McGowan, az Amnesty International (AI) európai intézményekhez delegált irodájának igazgatója az EP-ben rendezett újságíró-szemináriumon.

Az UNHCR egy felmérésében többen arról számoltak be, hogy molesztálást vagy nemi erőszakot kellett elszenvedniük, hogy ezzel „fizessenek” az embercsempészeknek. A főbiztosság más szervezetekkel közösen családtámogató állomásokat hoz létre Törökországban, Görögországban és máshol a balkáni útvonal mentén. Ezekben a nők és gyerekek orvosi, pszichológiai segítséget kapnak, a szétszakadt családok segítséget ahhoz, hogy újra megtalálják egymást. A tervezett 20 létesítményből négy már működik.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »