Különösen veszélyes szúnyogfaj jelent meg Magyarországon

Nappal is támad, nem zavarja a kánikula és a betegségeket is gyorsabban terjeszti az ázsiai szúnyogfaj, amit Baranya megyében találtak. Remélhetőleg időben megkezdték az irtását.

Új, ráadásul veszélyesnek tűnő szúnyogfaj jelent meg a közelmúltban Baranyában. A szúnyogot irtani kezdték.

Kemenesi Gábor, a Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa a bama.hu-nak azt mondta, hogy “a mintavételezéseink során egy ázsiai fajnak találtuk meg példányait a közelmúltban, amelyek valószínűleg még lárvaalakban kerülhettek be hazánkba. Ez az invazív, azaz idegen, de agresszívan terjeszkedő faj minden kutatás szerint különösen veszélyes. Egyrészt a hazai fajokkal szemben nappal is előszeretettel támad, nem zavarja a kánikula, azaz nem csak kora este kell a csípéseitől tartani. Másrészt a betegségeket is hatékonyabban terjeszti, mint a hazai szúnyogfajok.

Az utóbbi időben a szúnyogok által terjesztett szív- és bőrférgesség terén tapasztalható elmozdulás – a korábbiakhoz képest lényegesen több háziállatnál mutatták ki, ráadásul már emberi megbetegedések is jellemzőek.

Rovatok: KülföldTelepülés: MagyarországCímkék: külföld, Magyarország, szúnyogok, betegségek, kánikula, rovarirtószerForrás: 

MTI


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »