Különös sírt találtak a régészek Hódmezővásárhely közelében

Különös sírt találtak a régészek Hódmezővásárhely közelében

HÓDMEZÕVÁSÁRHELY. Különös, eltérõ idõpontokban életüket vesztõ, de valamilyen sajátos rítus részeként együtt eltemetett tizenegy ember maradványait rejtõ késõ bronzkori, kora vaskori sírt találtak a Móra Ferenc Múzeum szakemberei Hódmezõvásárhely-Kopáncs térségében.

Pópity Dániel régész elmondta, a közgyûjtemény munkatársai a Hódmezõvásárhelyt elkerülõ út építéséhez kapcsolódó feltárás során egy homokbánya területén a Krisztus elõtti 8. századra keltezhetõ sekély gödörben tizenegy ember maradványait találták meg.

A rétegtani nyomok alapján megállapítható, az emberi maradványokat az oszlás különbözõ fázisaiban egy idõben temették el mintegy 2800-2700 évvel ezelõtt. Mivel az elhunytak nem egy idõben vesztették életüket, a kopáncsi objektum régészeti értelemben nem tekinthetõ tömegsírnak – közölte az ásatásvezetõ.

Hírdetés

A szakember szerint minden jel arra mutat, hogy az egyének nem háborús okokból vagy járványtól vesztették életüket. A jelenség mögött sokkal inkább egy sajátos temetkezési rítus állhat, amely során a közösség korábban önállóan elföldelt maradványait egy meghatározott alkalommal közös gödörben véglegesen újratemették. Ezt az elméletet erõsíti, hogy bár a megvizsgált 30 ezer négyzetméteres terület régészeti lelõhelyekben rendkívül gazdag, ebbõl a korszakból nem került elõ más lelet.

A sírban – amely a térség egyik legmagasabban fekvõ pontján található – fémtárgyakat nem találtak, csupán néhány kerámiatöredéket, melyek segítettek meghatározni a leletek korát. Az emberi csontok helyszíni elemzését Paja László antropológus végezte el. Vizsgálatának köszönhetõen tudható: a gödörben férfiak, nõk, valamint gyermekek maradványai is megtalálhatóak.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »