Különös jelenséget kapott lencsevégre a Rosetta

Valószínűleg földcsuszamlás okozta fényvillanásokat kapott lencsevégre az Európai Űrügynökség (ESA) Rosetta űrszondája a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös felszínén.

A műhold február 19-én rögzítette a különös jelenséget, amely hőmérséklet-emelkedéssel, valamint az üstökösből kiáramló por, gáz és plazma mennyiségének megnövekedésével járt együtt.

A németországi Heidelbergben működő Max-Planck Magfizikai Kutatóintézet szakértője, Eberhard Grün elmondta: a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a villanásokért az üstökös felszínén bekövetkezett földcsuszamlás a felelős. A villanásokat a földmozgás következtében felverődött porrészecskékről visszatükröződő fény okozhatta.

Becsapódó landolás

A Rosetta küldetése szeptember 30-án ért véget, több mint két évvel azután, hogy pályára állt az üstökös körül. A műhold becsapódó landolást fog végrehajtani az égitest felszínén.

Az űrszonda júliusban mondott végleg búcsút az üstökös felszínén lévő Philae leszállóegységnek, amikor megszakította a kommunikációs kapcsolatot a robottal.

A Rosetta kutatásai a 4,6 milliárd éve keletkezett Naprendszer kezdeti időszakáról és az üstökösökről igyekeznek új információkat szerezni.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »