Különleges magyar szemüveg a színtévesztőknek

A színtévesztés nem gyógyítható, de bizonyos mértékig korrigálható. Egy hazai találmány azonban színt vihet a színtévesztők életébe. Az újdonságról az M1 Minden Tudás című műsora számolt be.

Piros, sárga, zöld, barna, kék. Színek orgiája bármerre is nézünk. A lakosság 4 százalékának azonban ez semmit sem jelent.

A színtévesztők egy szürkébb, egy kevésbé árnyalt világban élnek, igaz ők ehhez szoktak hozzá.

Zoltán építésznek tanul, most éppen a színekkel küzd. A korongokat az árnyalataik alapján próbálja sorba állítani. A számok azonban nem kerültek egymás mellé.

Zoltán színtévesztő, nincs egyedül, Magyarországon 400 ezren rontották volna el ezt a tesztet.

A színek tónusát, a kék árnyalatait nem tudja elkülöníteni, a sárga esetén szintén – ismerteti az esetet Dr. Nagy Zoltán Zsolt egyetemi tanár, igazgató.

Valójában az agy lát

A körülöttünk lévő világról öt érzékszervünk által szerzünk tudomást, az információk legnagyobb részét, 90 százalékát szemünktől kapjuk.

A zöldet nem látom annyira, mint a többi színt, ez azt jelenti, hogy szürkésen, kevésbe élénknek látom – mondja Nagy Benedek. A tanuló hozzáteszi: rajztanára is mindig azt mondta neki, egyáltalán nem használ élénk színeket, holott a fiú annak látta azokat.

Benedek színlátását a rajta lévő speciális szemüveg segíti. A szem érzékel, az agy pedig lát.

A retinán találhatók a színérzékelés elemei, a csapocskák, melyekből 6,8 millió van – ismerteti Dr. Wenzel Klára egyetemi magántanár -, színérzékeny pigmentekből áll, és ezek nyelik el a fény vörös, zöld, kék tartományát.

Egy másik színt közvetít

Mind a 6,8 millió csap egy vékony idegszálon, axonon keresztüljuttatja el az információt az agyba. A gond akkor van, ha a valódi szín helyett az idegszál egy másik színt közvetít a központi idegrendszer felé.

A színlátás zavar maga egy örökletes betegség, általában az x kromoszómához kötötten, recesszíven öröklődik. A legtöbb színtévesztő férfi.

A témában az első tudományos leírást John Dalton, angol vegyész publikálta saját látászavarának felfedezését követően. Munkája révén daltonizmusnak is nevezik a színtévesztést.

Alig néhány száz árnyalat

Vannak, akik leélik az életüket úgy, hogy nem tudják, hogy színtévesztők. Egy jó színlátó több millió színárnyalatot érzékel, míg egy színtévesztő csak több százat.

A színtévesztés nem gyógyítható, de bizonyos mértékig korrigálható.

Egy magyar találmány ugyanis színt vihet a színtévesztők életébe. A színlátást vizsgáló könyv, az Ishihara tábla, az egyik legegyszerűbb eszköz arra, hogy valaki színt valljon a színekről.

Ádámnak a sötétzölddel, a barnával, a világoszölddel és sárgával gyűlik meg igazán a baja.

Rámutatnak valamire, hogy ez milyen színű, és ha nem az az igazi zöld, vagy az a nagyon piros, vagy nagyon kék akkor nem tudom, hogy most hirtelen mit mondjak rá – mondja a fiatalember.

Speciális piros lencse

A műsorban bemutatott felvételeken jól érzékelhető volt, hogy mit lát és mit nem lát egy színtévesztő.

De mitől is ennyire különleges ez a piros lencséjű szemüveg, hogyan segít az agynak felismerni az árnyalatokat?

Dr. Ábrahám György kollégámmal kezdtünk el foglalkozni azzal a kérdéssel, hogyha egy színmérő műszerbe behelyezünk egy sziliciumdetektort vagy egy szelénérzékelőt és elhelyezünk egy színszűrőt, akkor végeredményben olyanná tudjuk tenni a színmérő műszer színlátását, mint egy emberi szem – ismerteti Dr. Wenzel Klára.

Hozzátette: Ha ezt meg tudják tenni egy szeléndetektorral vagy egy szilíciumérzékelővel, akkor ez lehetségessé válik egy színtévesztővel is. Amennyiben kap egy olyan színes szűrőt, ami átalakítja a színérzékenységét, akkor lehet, hogy jó színlátóvá válna.

Több évtizedes kutatás kellett ahhoz, hogy olyan szemüveget sikerüljön kifejleszteni, amely a színérzékenységen úgy javít, hogy közben a jól működő receptorok érzékelésén nem ront.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »