Különleges látvány: nem mindennapi hegymászók

Különleges látvány: nem mindennapi hegymászók

6500 méteres hegyet mászott meg egy 15 fős, ajmara indián nőkből álló csoport Bolíviában. A tagok között ötvenéves asszonyok is vannak, az úgynevezett Nyolc csúcs kihívást teljesítik. Korábban felkészülésként túravezető férjüket és a turistákat kísérték a hegyekben.

Népviseletbe öltözött asszonyok kapaszkodtak fel Bolívia egyik legmagasabb hegycsúcsára. A tizenöt hölgy az úgynevezett Nyolc csúcs kihívás egyik feladatát teljesíti: ennek keretében nyolc olyan hegyet kell megmászniuk, amelyek hatezer méternél is magasabbak.

A hegymászók egy ötezer méteren fekvő alaptáborban töltötték az éjjelt, és a következő éjszaka jutottak fel a 6462 méteren fekvő Párizs-csúcsra. „Olyan volt, mintha a mennyországba érkeztünk volna. Úgy terültek el alattunk a felhők, mintha a vulkánból szálltak volna fel. Mindent láttunk fentről, káprázatos volt. Az Illimani falait nagyon nehéz megmászni, de nekünk sikerült. Nagyon boldog vagyok” – mondta Cecilia llusko Alani

Mindez persze nem ment egyik napról a másikra: a csoport vezetője szerint a mászást jelentős felkészülés előzte meg. Korábban sokuk elkísérte túravezető férjét az utakra, főztek nekik, vagy egyéb módon segítették őket. „Lépésről lépésre készültem fel, együtt utaztam a turistákkal. Egy ilyen túra nagy erőfeszítés, fizikai felkészülést és ellenálló képességet igényel. Nehéz, de nem lehetetlen feladat” – fogalmazott Lidia Huayllas, a csoport koordinátora.

A hegymászó asszonyok az ajmara indián törzshöz tartoznak, a legfiatalabb húsz-, a legidősebb ötvenéves. Néhányuk már arról álmodik, hogy előbb-utóbb sikerül megmásznia Dél-Amerika legmagasabb csúcsát, a 6900 méteres Aconcaguát is.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »