Külön államot hozna létre Svédország területén a migránsoknak egy közgazdász

Breitbart

A Világbank leendő vezető közgazdásza elképesztő ötlettel rukkolt elő a svéd bevándorlási problémák kezelésére: szerinte a svédeknek egy külön “migránsállamot” kellene létrehozniuk, ahol nem érvényesek az ország törvényei, ezzel pedig kiküszöbölhetnék a mostani együttélési problémákat, számolt be a Dagens Nyhter nyomán a Breitbart.

Paul Romer egy svéd lapnak adott interjúban fejtette ki, hogy szerinte ez a megoldás még anyagi nyereséget is hozhatna Svédország számára, hozzátéve, hogy a területet Hongkong brit gyarmati időkre jellemző közigazgatási modellje alapján kéne megszervezni.

A közgazdász a következő szavakkal vázolta föl a merőben formabontó javaslatot:

“A menekültügy egy hatalmas probléma, de vannak rá lehetséges megoldások. Svédország, ritkán lakott államként, egy Hongkong méretű területet lenne képes bérbe adni.”

Romer úgy véli, hogy a terület több millió embert lenne képes befogadni, akik szerinte képesek lennének a teljes önellátásra és “egy fillérbe sem kerülnének”.

“Fontos, hogy ezt a zónát függetlennek tekintsék, saját szabályokkal és törvényekkel, és nem Svédország részeként. Akik ott élnének nem svéd állampolgárok lennének, hanem teljesen elkülönülnének a társadalomtól.”

– mondta a lapnak a szakember, aki korábban már az Egyesült Államok számára is előállt egy hasonló ötlettel. Akkor azt javasolta, hogy a Guantánamo-öböl környéki övezetben hozzanak létre hasonló “menekültügyi államot”, de Washington valamiért nem volt elragadtatva az ötlettől.

Ahhoz, hogy a zóna működjön Romer szerint szigorú határellenőrzésre van szükség, hogy a terület lakói ne utazhassanak át Svédország többi részére (tehát amolyan kvázi-rezervátumról lenne szó – a szekr.).

A közgazdász úgy véli, azzal, hogy a bevándorlókat kivonják az olyan “kényszerítő jellegű munkaszabályozás” alól, mint a minimálbér, vagy a kötelező munkaórák, gazdasági fellendülést idézhetnének elő a zónában. Állítása szerint ez a szisztéma tökéletesen működött a koloniális Hongkongban, ami korának egyik, világviszonylatban is leggazdagabb régiója volt.

A Breitbart azonban megjegyzi, hogy a friss bevándorlók eddigi munkára bírása nem volt egy sikertörténet, attitűdjük pedig nem igazán hasonlítható a brit uralom alatti Hongkongba érkező, kifejezetten dolgos és vállalkozó szellemű kínaiak magatartásához.

Ezen felül a hírportál kiemeli, hogy például Németországban a 2015-ben érkezett migránsok túlnyomó többségét teljességgel alkalmatlannak találták bármiféle munkára, mivel semmiféle képzettségük, vagy szaktudásuk nincs.


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »