Külföldiek tartják magasan az albérletárakat

A magas presztízsű ingatlanokat keresik Budapesten a külföldiek, akik lépést tartanak a magyar lakáspiac növekedésével: 2013 és 2015 között az évi 89-134 ezer adásvétel 6-7 százalékát adták. Ebben az időszakban többet vásároltak, mint amennyi eladtak, így a kezükben lévő lakásállomány az elmúlt 3 évben több mint 7 ezer ingatlannal nőtt – derül ki egy elemzésből.

Jelentős növekedést ért el az elmúlt években a magyar lakóingatlan-piac. Az adásvételek száma 2013-ban csak 89 ezernél járt, egy évvel később 114 ezernél, 2015-ben pedig már 134 ezernél tartott a piac, ami 28, illetve 17,5 százalékos éves növekedést jelentett. A lakáspiac élénkülésével a részben befektetési céllal vásárló külföldiek aránya valamennyire csökkent a lakáspiacon, de az általuk támasztott kereslet stabilnak mondható – derül ki az ingatlan.com friss elemzéséből.

Több célpontjuk is van

Európai uniós vagy egyéb állampolgársággal rendelkező külföldiek 2013-ban 6452 ingatlant vettek Magyarországon, 2014-ben már 7650-et, 2015-ben pedig 8330-at, tehát az adásvételek 6-7 százalékát adták ezekben az években. A vásárlások mellett egy részük az eladói oldalon is megjelent, 2013 és 2015 között 15 ezer magyarországi ingatlantól váltak meg. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője a külföldiek szerepéről azt mondta, hogy az adatok alapján jóval több lakást vettek, mint amennyit eladtak, ennek eredményeként, azaz több mint hétezer ingatlannal nőtt a külföldiek kezében lévő állomány. A szakember hozzátette: az elmúlt 3 évben a 2015-ös árrobbanás évében vásárolták a legtöbb ingatlant a külföldiek. Ezzel egybevágnak a külföldiek érdeklődését bemutató adataik is, ami szerint 2015-ben több mint 220 ezer külföldi látogatója volt az angol és német nyelvű oldalaiknak, ami csúcsot jelent.

Tavaly egyébként leggyakrabban német, szlovák és román állampolgárok vásároltak magyarországi ingatlant. Az elemzés szerint a szlovák és román állampolgárok a határ menti településeken, a németek a nyaralóövezetekben is vásároltak ingatlanokat, de Budapest is a célpontok között szerepelt. Az angol nyelvű oldalainkon elsősorban az eladó és kiadó fővárosi lakóingatlanokat, azon belül is a magasabb presztízsű budai ingatlanokat keresték, de jelentős a belvárosi lakások iránti érdeklődés is. A német nyelvű oldalakon a budapesti lakások mellett a dunántúli – Vas és Győr-Moson-Sopron megyei lakásokat és házakat keresik, és sokan érdeklődnek Balaton-parti és a Tisza-tó mellett ingatlanok iránt.

A lakásvásárlásaikon kívül a külföldiek pusztán a jelenlétükkel is hatással vannak a hazai ingatlanárakra. A turistáknak rövidtávra kiadott lakáshotelek népszerűsége magasan tartja a lakásárakat főváros belső kerületeiben. Az ENSZ turisztikai szervezetének (UNWTO) adatai szerint ugyanis az év kilenc hónapja alatt az európai célpontokat két százalékkal több turista kereste fel, de voltak kiemelkedő országok. Két számjegyű növekedést ért el például Magyarország, ráadásul a szervezet szerint a jövőben is a kelet-közép-európai régióban nagyobb lehet a növekedés, mint az európai átlag.

A lakáshotelekkel a portál számításai szerint akár nettó 3-7 százalékos hozamot ki lehet termelni, ami a magyar és a nemzetközi piacon is kedvezőnek számít. Mindemellett ott van a hosszú távú kiadással megszerezhető 2-6 százalékos hozam. Balogh László szerint ez a hozamkilátás magyarázatot ad arra például, hogy miért kerül 800 ezer forintba egy négyzetméternyi használt lakás az V. kerületben.

A szakértő úgy látja: ameddig a Magyarországra látogató turisták száma nő, és a rövid távú lakáskiadás lehetősége fennáll, addig a Budapest belső kerületeiben lévő lakások népszerűek maradhatnak a hazai befektetők körében is. Az V. kerületi lakások iránti érdeklődés például 15 százalékkal nőtt, a VI. és VII. kerületi ingatlanok esetében 58 és 39 százalékos volt az emelkedés.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »